Desselgemse handbalclub bestaat 40 jaar: “Handballen kan al vanaf derde kleuterklas”

Voorzitter Jelle Lefebvre poseert samen met enkele jonge handbalspelertjes. (foto ELD)©ELD
Voorzitter Jelle Lefebvre poseert samen met enkele jonge handbalspelertjes. (foto ELD)©ELD
Redactie KW

Handbalclub Desselgem bestaat 40 jaar. Door de coronapandemie was een uitgebreid feest vorig jaar helaas niet aan de orde. “Toch willen we dit nog op gepaste wijze vieren”, verzekert voorzitter Jelle Lefebvre.

“Onze club werd opgericht in 1980. Dit was niet de eerste kennismaking met handbal voor onze oprichter Johan Bossuyt”, vertelt voorzitter Jelle Lefebvre. “Samen met een vriend was hij aangesloten bij de handbalclub van Don Boscocollege Kortrijk als 15-jarige. Toen hij 18 jaar was, kwam het idee om zelf een handbalclub op te richten. Zo geschiedde. De eerste jaren waren niet simpel. Er was één herenploeg met vrienden die trainden om in het weekend competitie te gaan spelen en die niet-handballers moest optrommelen om aan genoeg spelers te geraken…”

In 1983 werd voor het eerst een volwaardige trainer aangesteld. “Dit was met ups en downs, met promoties en degradaties. Na een aantal promoties speelden onze heren in derde nationale, een moeilijke competitie waar niet veel van verwacht werd. Maar ze wonnen wel tegen de eerste van de competitie, Kiewit.”

familieclub

Desselgem groeide al snel uit tot een grote familieclub. “Er kwam ook een tweede ploeg omdat er spelers meekwamen met de trainer. Zo was er ook een damesploeg. Er volgde een eerste ploegje met 12-jarigen bij zowel jongens als meisjes. Op de top heeft de Desselgemse Handbalclub 200 spelers geteld. Een bestuur van acht personen leidde toen deze grote bende.”

De leden zijn jongens en meisjes vanaf het derde kleuterklasje, zij zijn de Multimovers. Het zijn jonge speelse kindjes die de kneepjes van het handbal leren kennen, maar niet vergeten om ook te leren springen, lopen, klimmen, kruipen… “Maar ben je 16 jaar en wil je eens testen, dan is dit zeker ook mogelijk”, vult Jelle aan.

“Handbal is een fysieke, stevige en faire contactsport die aan een opmars bezig is in België. In onze club kijken we om alles zo familiaal mogelijk te maken en te houden. Train(st)ers worden hier opgeleid en goed begeleid. Wekelijks hebben we contact met de ouders en zorgen we dat de spelers niets tekortkomen tijdens training.”

Er komt nog een oud-spelersmatch om ons jubileum te vieren

“Onze eerste ploeg, met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar, is bezig aan de opbouw naar een hoger niveau onder leiding van coach Michael Terras. Momenteel spelen we in Liga 3. De competitie werd vorig jaar vroegtijdig stopgezet en na een korte break gingen we er volop tegenaan. Na de derbywinst tegen de Liga 1-ploeg van Roeselare was de start alvast goed ingezet met veel vertrouwen. Helaas was dat de eerste en ook laatste match met inzet.”

De club legt zijn leden graag in de watten. “Activiteiten worden vooral gedaan tijdens trainingen en hebben altijd wel iets te maken met handbal. Zo hebben we bij Multimove thematrainingen met opdrachten rond Halloween, Sinterklaas en Pasen en onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in het Sportkaffee in Desselgem”, aldus Jelle. “De dag zelf staat in het teken van onze jeugd. Dan spelen alle jeugdploegen samen in de voormiddag en gaan ze bowlen, klimmen of ravotten in de namiddag. Voor onze heren gaan we dan gaan kijken voor teambuildings en een barbecue op het einde van het seizoen. Traditioneel sluiten we het seizoen af met twee activiteiten: een eindeseizoensmatch waar elke ploeg in de kijker wordt gezet. Door corona lukte dat niet.”

Sponsors

De club probeert ook op verschillende manieren geld in het laatje te brengen. “Denk maar aan ‘Lichtjes aan de Leie’, de chalet aan de ijspiste, ons eetfestijn in maart, de pannenkoekenverkoop in februari en Straetekermis. Dat is in 2020 weggevallen maar door onze trouwe sponsors wordt dit verlies dragelijk.”

De club bestaat veertig jaar. “Dit wilden we vieren maar door covid is dit niet mogelijk. Een aantal zaken die we zeker nog willen organiseren, zijn een oud-spelersmatch voor zowel heren als dames. Altijd een toffe activiteit met veel leute en plezier achteraf aan de toog bij Elske en Quentin in het Sportcafé.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.