De Ostend Pirates zijn op zoek naar vers bloed: “Media-aandacht kan voor boost zorgen”

De Ostend Pirates, met Tibo Debaillie (achteraan, achtste van rechts) nog in hun rangen. Hij gaat nu in Canada spelen. Plezier hebben kan dus tot veel moois leiden.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
De Ostend Pirates, met Tibo Debaillie (achteraan, achtste van rechts) nog in hun rangen. Hij gaat nu in Canada spelen. Plezier hebben kan dus tot veel moois leiden.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zonder ongelukken hervatten de Ostend Pirates na 8 mei de training. De American footballclub wil dat graag doen met nieuwe spelers. Rekrutering blijft moeilijk, in deze sport die in ons land niet veel media-aandacht krijgt. Toch zijn er verhalen die inspireren: jeugdproduct Tibo Debaillie gaat aan de slag in de hoog aangeschreven competitie in Canada. Kom dus af, zegt voorzitter Glenn Michiels, maak plezier en toon wat je kunt.

Nu Tibo Debaillie, een jeugdproduct van de Oostendse Ostend Pirates, bij het Canadese Edmonton Football Team heeft getekend, ligt de weg naar de wereldtop open. Debaillie sloot zich op zijn dertiende aan bij de kustploeg en stak er meteen met kop en schouders bovenuit. “Tibo heeft hard getraind en altijd alles gegeven voor de sport”, vertelt Ostend Pirates-voorzitter Glenn Michiels. “Het is dan ook volledig zijn verdienste, en niet die van de Ostend Pirates, dat hij het tot de Canadese CFL heeft geschopt. Toen Tibo bij ons speelde, merkte je meteen dat hij van een totaal ander niveau was.” Alleen het Amerikaanse NFL zou nog een stap hoger kunnen zijn voor de Gistelnaar.

Niet voor het geld

Spelers van het kaliber van Debaillie zijn voor American footballclubs in ons land onmogelijk te houden. “Het American football dat wij op de mat brengen is van amateurniveau, als je het vergelijkt met het niveau in Canada”, vervolgt Michiels. “De clubs in ons land worden onderbouwd door vrijwilligers. Voor het geld moet je het hier niet doen. Dat een speler als Tibo ooit bij ons heeft gespeeld, daar zijn we uiteraard trots op. Maar er is nog veel werk aan de winkel.”

Het gaat niet over de dikste of de dunste of de grootste of de kleinste, het gaat om plezier maken

De Ostend Pirates is al jaren een vaste waarde in de eerste divisie van het American football in ons land. Het team werd in 2012 opgericht en behoort tot de Flemish American Football League-conferentie in de Belgian American Football League.

Het American football is echter al langer in Oostende aanwezig. In de jaren 80 heette het stadsteam nog de Ostend Tigers. In 2001 kwam er een fusie met de Izegem Redskins, en daaruit ontsproot een nieuw team: de West Flanders Tribes.

Ruim tien jaar later splitste het team, waaruit de Ostend Pirates en de Izegem Tribes dan weer groeiden.

Meteen indruk

“Het jaar na de oprichting was deelname aan de Belgische competitie nog niet mogelijk”, herinnert Glenn Michiels zich nog goed. “2013 moest dienen als bufferjaar om de organisatie klaar te stomen voor de Belgische competitie. In februari 2014 speelden we uiteindelijk onze eerste officiële wedstrijd. We maakten meteen een sterke indruk in ons debuutjaar. We sloten dat jaar af met de halve finale, waarin we met 18-16 verloren van de Gent Gators, de latere kampioen.”

De Ostend Pirates bestaat uit drie teams: de Cadets (U16), de Juniors (U19) en het Senior Team. Het Senior Team haalde de halve finale van de play-offs in 2014, 2015 en 2017, en werd in 2016 kampioen in de Belgian Bowl.

Alles op een rijtje

Het coronavirus riep de competitie echter een halt toe en de trainingen lagen geregeld enkele maanden stil. “Het klinkt misschien misplaatst, maar het coronavirus heeft ons de kans gegeven om alles op een rijtje te zetten. Het heeft er echter ook voor gezorgd dat we heel wat spelers verloren zijn. De spelers die gebleven zijn, zijn dan weer heel erg gemotiveerd. Dat extra jaar rust heeft ons eigenlijk wel goed gedaan. We kunnen niet wachten om weer op te starten”, aldus de voorzitter.

Er is talent in ons land. Meer aandacht van de media kan de sport een boost geven

Van bij de opstart werken de Ostend Pirates met eigen middelen. Hun inkomsten halen ze vooral uit sponsoring en de organisatie van allerhande activiteiten. “Hoewel de competitie stilligt, blijven onze verzekeringen lopen. Dat wil zeggen dat we uit onze reserve moeten putten om alles te blijven bekostigen. Er is dringend wat meer input nodig om ook het American football in ons land te steunen. De sport heeft sowieso een boost nodig, want Tibo bewijst dat we in eigen land wel degelijk talent hebben. Wat meer media-aandacht voor de sport zou die boost misschien wel kunnen geven”, aldus Michiels.

Rekruteringscampagne

Na de versoepelingen van 8 mei zouden de Ostend Pirates de trainingen kunnen heropstarten. “We zijn nog altijd op zoek naar enkele nieuwe spelers. We starten binnenkort met een rekruteringscampagne. Het voordeel aan onze sport is dat iedereen er aan de bak kan komen. Iedereen, met of zonder ervaring, maakt kans om iets te betekenen op het veld. Het gaat helemaal niet over de dikste of de dunste, de grootste of de kleinste, het gaat vooral om plezier maken en tonen dat je wat in je mars hebt.”

Meer informatie via info@ostendpirates.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier