De gouden toekomst van Marlon Colpaert en Tibo Vyvey : “We zitten nu drie jaar samen, dat gooi je niet zomaar overboord”

Tibo Vyvey en Marlon Colpaert
Redactie KW

Roeiers Marlon Colpaert en Tibo Vyvey verlengden onlangs hun Europese titel bij de beloften. Het duo ambieert de Olympische Spelen, maar of ze in Parijs in dezelfde boot zullen zitten is niet zeker. “Voor die twee plaatsen zullen we moeten knokken.”

De Belgische lichte dubbeltwee had eigenlijk het WK voor senioren in Shanghai, van 17 tot en met 25 oktober, op de planning staan. Dit kampioenschap werd geannuleerd en zo trok het duo naar Polen voor het EK, wat aanvankelijk niet de bedoeling was mocht het WK er gekomen zijn. Marlon Colpaert uit Oudenburg en Tibo Vyvey uit Sint-Andries hebben in één jaar tijd een aardig palmares bij elkaar geroeid.

Na de verlenging van hun Europese titel bij de beloften mochten de riemen er toch wel even af. Marlon trok met vrienden voor een fietsvakantie naar Italië, deed er heel wat hoogtemeters. Zijn vakantie sloot hij af, samen met zijn vriendin, in Milaan.

Tibo hield het rustig in eigen land. “Ik heb op het gemak getraind, eigenlijk meer voor het plezier. Met Pierre De Loof heb ik samen getraind in dubbel in het vooruitzicht van het BK van komend weekend. Daarnaast heb ik vooral genoten van de zaken naast het roeien.” Marlon gaat met zijn clubgenoot Bram Decraecke naar het BK, in een lichte dubbeltwee. “De voorbereiding was niet zo ideaal.”

En maandag vatten jullie de studies weer aan?

Marlon: “Tibo en ik volgen beiden een opleiding kine in Gent. Vooral tijdens de praktijklessen zijn we samen. Ik zit er net als mijn vriendin op kot. Dat lukt aardig. Tibo gaat over en weer naar Brugge, maar zijn vriendin gaat aan haar eerste jaar in Gent beginnen, op kot. Ook zij kunnen dan meer samen zijn.”

Roeien, zelfs jullie vriendinnen beoefenen deze sport?

Marlon: “Ik heb Ilse zes jaar terug leren kennen in de Oostendse roeiclub. Onze relatie is gegroeid, we zaten ook samen op school en de vlam sloeg over.”

Tibo: “Ik heb Astrid ook ontmoet in de KRNSO. De eerste keer dat ik echt oog voor haar had was toen we samen op stage waren in Hazewinkel. Omdat ze niet echt veel mensen kende, ging ze vooral met Marlon praten, ik was daarbij en zo is het gegroeid. Toen hebben we een hele zomer via de chat moeten communiceren. Ik was naar Sarasota in Florida en kwam terug op het moment dat Astrid op de Coupe de la Jeunesse was. Toen ik naar Varese trok, was zij daar net vertrokken. Ik reisde dan door naar Linz. In september konden we eindelijk eens afspreken. Sindsdien zijn we officieel een koppel.”

Het was een succesjaar, Marlon. Daarnaast moest jij het overlijden van je vader verwerken?

Marlon: “We merkten de laatste tijd dat het niet meer zo goed ging met hem. Toch was zijn overlijden redelijk onverwacht. Het is niet gemakkelijk om dit te plaatsen. Ik heb niet zoveel tijd gehad om erbij stil te staan of over na te denken. Die maand mei waren de examens gestart en we hadden een wedstrijd in Luzern. Ik heb het nog niet achter mij gelaten. Anderzijds heb ik op dat moment met het roeien mijn zinnen kunnen verzetten. Het was een moeilijke periode, met mijn sport en het studeren. Mentaal steunt mijn vader mij nog elke wedstrijd of op de momenten dat het nodig is. Hij is een bron van kracht.”

Met Jeroen Neus, je stiefvader en de trainer van jullie beiden, is er een hechte band.

Marlon: “Hij is al mijn hele leven een zeer grote steun. Ik heb al veel aan hem gehad. Hij is altijd mijn tweede papa geweest. Ik kan het mij niet anders voorstellen en Jeroen vult die rol heel goed in.”

Als lichtgewicht moeten jullie onder de 70 kilogram blijven?

Tibo: “Dat wordt elk jaar moeilijker. We zitten niet stil, we blijven trainen, op kracht. De spiermassa bouwt op. Op den duur moet het ergens stoppen. Je kan geen spiermassa blijven ontwikkelen en tezelfdertijd onder de 70 kilogram blijven. Daarom zitten we nu op de rand. Bij de weging is het telkens spannend. Het is aan ons om dan te diëten, op onze voeding te letten. Deels worden we daarin begeleid door Stefanie Scheerlinck.”

Jullie toekomst in het roeien is nog wat onduidelijk. Tibo, je bent nog een jaar langer belofte. Marlon jij maakt de stap naar de elite?

Marlon: “We zitten nu drie jaar samen. Zoiets gooi je niet zomaar overboord. Het maakt niet uit dat Tibo een jaar jonger is. Als je een goed team hebt ga je gewoon voort bij de elite. Ik roei graag samen met Tibo. Met Niels Van Zandweghe heb ik nog nooit een wedstrijd geroeid. Ik weet dus niet hoe dat is. De toekomst zal het uitwijzen welke richting we uitgaan, wellicht na testen in skiff. Het is dan logisch dat ze de twee beste bij elkaar plaatsen.”

Tibo: “Ik doe in skiff nog wedstrijden bij de U23. Tegelijkertijd zit ik in lichte dubbel in het project voor Parijs. Het zal nummer één en twee zijn. Mocht dit echt niet lukken, kan er misschien nog gewisseld worden. Er zijn geen onmogelijke combinaties. Marlon en ik zullen ons tijdens de trials moeten bewijzen.”

Wie is Tibo Vyvey?

Leeftijd: 20.

Woonplaats: Sint-Andries.

Sport: roeien lichte dubbeltwee.

Groot: 1,81 m.

Gewicht: 70 kg.

Studies: opleiding kinesitherapie aan de UGent.

Club: KR Brugge.

Vriendin: Astrid Van Roy uit Zerkegem, roeister bij KRNS Oostende.

Palmares in één jaar: In 2020 Europees kampioen bij de U23, dit jaar nog maar eens die titel, brons op het WK bij de beloften en een A-finale met een zesde plaats op het EK bij de elite.

Wie is Marlon Colpaert?

Leeftijd: 22.

Woonplaats: Oudenburg.

Sport: roeien lichte dubbeltwee.

Groot: 1,81 m.

Gewicht: 70 kg.

Studies: opleiding kinesitherapie aan de UGent.

Club: KRNS Oostende.

Vriendin: Ilse Vandenhouweele uit Bredene, roeister bij KRNS Oostende.

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.