Brugse toproeiers bereiden EK voor in Varese

Tim Brys en Niels Van Zandweghe vorig jaar goed voor brons op het EK.© GF
Tim Brys en Niels Van Zandweghe vorig jaar goed voor brons op het EK.© GF
Redactie KW

Niels Van Zandweghe en Pierre De Loof nemen volgende maand in het noorden van Italië deel aan het Europees kampioenschap roeien en zijn nu reeds op weg naar Varese om zich daar optimaal voor te bereiden.

De beste Belgische roeiers waren vorige maand reeds op stage in eigen land, waar ze omwille van de coronapandemie Hazewinkel verkozen boven de jaarlijkse trip naar Varese. Ondertussen zijn de trials achter de rug en besliste een selectiecommissie van de Vlaamse Roeiliga en de Koninklijke Belgische Roeibond dat Ward Lemmelijn als wereldkampioen indoorroeien zal deelnemen op het Olympisch kwalificatietornooi in Varese, van 5 tot en met 7 april. De eerste drie boten plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Tokio.

Onmiddellijk na het kwalificatietornooi wordt in Varese het Europees kampioenschap georganiseerd (9-11 april). Ons land vaardigt er twee boten af: de lichte dubbeltwee met Bruggeling Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) en Gentenaar Tim Brys. Zij zijn reeds zeker van deelname aan de Olympische Spelen en proberen beter te doen dan het brons vorig jaar. Het EK wordt voor hen overigens het eerste belangrijke tornooi richting Tokio.

In een zware dubbeltwee is er tevens de deelname van een Brugs- Gents duo. Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge) en Ruben Claeys krijgen na hun zege in de time trials de kans om hun achtste plaats van het EK 2020 in Poznan te bevestigen.

Oostendenaars Patrick Vangenck en Regis De Vos zorgden reeds voor de transport van de boten richting het noorden van Italië. Zondag trokken de vijf roeiers en onder andere coach Frans Claes als derde Bruggeling binnen de Belgische delegatie naar Varese. Een trip per wagen van zowat 1.000 kilometer. “We gaan de eerste veertien dagen stage doen in Gavirate, aan het meer van Varese. Aansluitend is er Varese zelf als locatie voor het EK roeien. Er wordt getraind in de boten die aan de wedstrijden zullen deelnemen. Er worden dus geen andere combinaties uitgetest”, aldus Frans Claes.

De andere West-Vlaams roeiers binnen de Belgian Sharks: Tibo Vyvey (KR Brugge) en Marlon Colpaert (KRNS Oostende) in een lichte dubbeltwee en Tristan Vandenbussche (BTR) in skiff, reizen binnenkort tevens naar Italië, als de Covid-19-maatregelen het toelaten. Zij zullen van 16 tot en met 18 april deelnemen aan de internationale regatta de Memorial Paolo D’Aloja in Piediluco.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.