Brugse toproeiers azen tijdens time trials op ticket voor Tokio

Pierre De Loof© ACR
Pierre De Loof© ACR
Redactie KW

Dit weekend hadden in Sport Vlaanderen Willebroek in het roeien de time trials plaats. Het was bij de zwaargewichten vooral uitkijken naar de prestatie van Pierre De Loof en Tristan Vandenbussche of zij als tweede Brugse roeier, naast Niels Van Zandweghe, kans maken op de komende Olympische Spelen.

Het primaire doel van de trials is een selectie vastleggen voor de Olympische Kwalificatietornooien, Europese kampioenschappen en World Cups voor de komende periode. Zaterdag toonde Ward Lemmelijn, wereldkampioen in het indoorroeien, dat hij ook op het water sterk is. Hij won in skiff bij de mannen voor de Bruggelingen Tristan Vandenbussche (BTR) en Pierre De Loof (KR Brugge). Bij de lichtgewichten ging de winst naar Tibo Vyvey (KR Brugge) voor Gentenaar Aaron Andries. Bij de vrouwen triomfeerde de uitgeweken Brugse roeister Caitlin Gevaert met bijna zeven seconden voorsprong.

Op zondag werd er in dubbeltweeriemen geroeid, rekening houdend met de uitslag en de tijden op zaterdag. Daar kwamen ook nog Niels Van Zandweghe (BTR) en Gentenaar Tim Brys bij. Zij hebben zoals bekend reeds een Olympisch ticket voor Tokio op zak. In de ochtendrace was het zware duo Pierre De Loof met Gentenaar Ruben Claeys (6:35’87”) nipt sneller dan de lichtgewicht van Van Zandweghe en Brys (6:35’96) en de andere lichtgewicht, Vyvey en Marlon Colpaert (KRNS Oostende), de Europese kampioenen bij de U23. Lemmelijn en Vandenbussche werden vierde.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe wonnen de namiddagrace. Zij finishten in 6:39’49” of net geen vijf seconden voor Vyvey- Colpaert. De onuitgegeven dubbelriem De Loof-Lemmelijn werd derde binnen tien seconden van de winnaars.

Dinsdagavond 9 maart wordt er in de nationale selectiecommissie beslist welke zwaargewicht boot ons land zal afvaardigen op de European Olympic Qualification Regatta in het Italiaanse Varese van 5 tot en met 7 april en of de Final Olympic Qualification Regatta in het Zwitserse Luzern (16-18 mei). In Varese kan ons land bij de heren eventueel één van de nog drie tickets in skiff bemachtigen, In Luzern zijn er dat twee in skiff en twee in dubbeltwee om als één boot kans op te maken. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier