Brugse roeiers strijden in trials voor eventueel tweede ticket voor Tokio

Het duo Vyvey-Colpaert en Van Zandweghe-Brys zijn zondag in de lichte dubbeltwee in actie.© GF
Het duo Vyvey-Colpaert en Van Zandweghe-Brys zijn zondag in de lichte dubbeltwee in actie.© GF
Redactie KW

Zaterdag 6 en zondag 7 maart hebben in Sport Vlaanderen Willebroek in het roeien de trials plaats, met als primair doel de selectie vastleggen voor de Olympische Kwalificatietornooien, Europese Kampioenschappen en World Cups voor de komende periode.

Er wordt in drie verschillende categorieën geroeid, zware en lichte heren en dames. Zaterdagochtend roeien de Belgian Sharks in Hazewinkel vanaf 10.00 uur over een afstand van 2 kilometer een race tegen de tijd, om in de namiddag een A/B finale te roeien op basis van hun geleverde tijd in de voormiddag. Aan de hand van de prestaties op zaterdag zal er een selectie gemaakt worden voor deelname aan de trials in dubbeltwee boten op zondag.

Alle roeiers die binnen een tijd van +4 procent eindigen van de winnaar van de A-finale op zaterdag mogen op zondag deelnemen. Er zullen combinaties gemaakt worden voor de dubbeltwee bij de heren (1-2, 3-4 en 5-6) in de voormiddag en in de namiddag worden er nieuwe combinaties samengesteld.

Voor zaterdag zijn er zestien deelnemers ingeschreven. Onder hen de Bruggeling Tristan Vandenbussche (Brugse Trimm en Roeiclub). Bij de junioren behaalde hij in 2017, met Oostendenaar Marlon Colpaert, zilver op het EK in een lichte dubbeltwee. Een jaar later stapte hij over naar skiff, goed voor brons op het WK. In 2019 volgde de Europese titel en werd Tristan vicewereldkampioen.

Een ander zwaargewicht is Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge), samen met Ruben Claeys (KR Sport Gent) vorig jaar goed voor een achtste plaats op het EK in Poznan. En verder ook de gewezen Bruggelingen Calvin en Caitlin Govaert, die destijds naar een club in Brussel verhuisden en nu voor de Gentse Roei- en Sportvereniging uitkomen, en Tibo Vyvey (KR Brugge) en Marlon Colpaert (KRSN Oostende), vorig jaar in Duisburg in een lichte dubbel Europees kampioen bij de U23.

Op dinsdagavond 9 maart wordt er in de nationale selectiecommissie beslist welke zwaargewicht boot ons land zal afvaardigen op de European Olympic Qualification Regatta in het Italiaanse Varese van 5 tot en met 7 april en of de Final Olympic Qualification Regatta in het Zwitserse Luzern (16-18 mei). In Varese kan ons land bij de heren eventueel één van de nog drie tickets in skiff bemachtigen, In Luzern zijn er dat twee in skiff en twee in dubbeltwee om als één boot kans op te maken.

Blikvangers bij de zwaargewicht roeiers zijn Pierre De Loof, Ruben Claeys, Ward Lemmelijn, pas wereldkampioen indoorroeien, en Tristan Vandenbussche. Op zondag zal er bij de lichtgewichten in dubbeltwee alvast een spannende race zijn tussen Niels Van Zandweghe en Tim Brys, reeds geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio en Tibo Vyvey en Marlon Colpaert.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.