Bruggeling Tristan Vandenbussche roeit eerste WK bij beloften

Tristan Vandenbussche zou in skiff op het WK U23 graag in de A-finale geraken.© ACR
Tristan Vandenbussche zou in skiff op het WK U23 graag in de A-finale geraken.© ACR
Redactie KW

Tristan Vandenbussche (Brugse Trimm- en Roeiclub) kende als junior in 2019 een boerenjaar. Met in skiff de Europese titel en zilver op het WK. Na een jaar zonder al te veel wedstrijden en waarin hij de boot voor even links liet liggen is de Bruggeling helemaal terug. Hij trekt met vertrouwen naar het WK roeien voor beloften, vanaf woensdag 7 juli in Racice in Tsjechië.

Ons land wilde graag naast de lichte dubbeltwee met Bruggeling Niels Van Zandweghe en Gentenaar Tim Brys een tweede Belgische boot op de komende Olympische Spelen zien. Bij de zwaargewichten worden Ruben Claeys, Pierre De Loof, Ward Lemmelijn en als jongste Tristan Vandenbussche ingezet. Tijdens trials eindigde de Bruggeling als tweede. “Het was toch wel een redelijke teleurstelling dat ik niet naar het Olympisch kwalificatietornooi mocht”, zucht de 20-jarige Vandenbussche. “Ward in skiff. Dat was logisch, maar dat ze mij dan hebben overgeslagen en de derde en de vierde stuurden is vreemd. Ook al roeide ik veel vlugger.”

Nog student

Op de Memorial Paulo d’Aloja in het Italiaanse Piediluco liet Tristan nadien mooie dingen zien. In twee van zijn drie races behaalde hij tussen een sterk deelnemersveld zilver. Daarna volgde de tweede wereldbekermanche in het Zwitserse Luzern. Zonder echt een grote voorbereiding en omdat hij pas vrij laat wist dat hij kon meedoen, roeide Tristan tussen de senioren naar de vijfde plaats in de B-finale en de elfde stek in het klassement.

Dat was meteen de aanloop naar het WK U23 dat op woensdag 7 juli van start gaat. “Mijn voorbereiding verliep perfect. Ik heb alle trainingen kunnen doen, ook tijdens de examens”, klinkt de Bruggeling na zijn eerste jaar Sport en Beweging aan Howest.

Indrukwekkende terugkeer

Het evenement in Racice maakt een indrukwekkende terugkeer nadat het voor het laatst in 2019 werd gehouden door de annulering vorig jaar. Er komen bijna 800 atleten uit 55 landen aan de start. Veruit de grootste inzending is bij de heren skiff. 31 landen hebben hun beste mannelijke skiffeurs ingeschreven.

Ik start iedere race om te winnen

Er zijn veel nieuwe namen, waaronder Riccardo Bouehi uit Ivoorkust en Martin Zocalo uit Uruguay. Een van de meer talentvolle roeiers is Emil Neykov uit Bulgarije, die in 2017 als junior internationaal begon te racen. Maar wie zijn tegenstanders zijn, weet Vandenbussche liever niet. “Ik probeer nooit naar de namen te kijken. Ik hou mij daar weinig mee bezig. Ik roei telkens mijn eigen wedstrijd en zie dan wel waar ik uiteindelijk eindig.”

Geen prognose

Tristan komt in Racice wel in actie tegen roeiers die bijvoorbeeld twee jaar ouder zijn. Een prognose maakt hij ook liever niet. “Het zal mijn eerste wedstrijd zijn bij de beloften, maar ik zie het wel zitten. De laatste maanden ben ik vooral fysiek, maar ook technisch sterker geworden. Ik start iedere race om te winnen. Bij de senioren zal dat niet anders zijn. Ik zal beginnen om in de A-finale te geraken en dan zien we wel.”

Plannen na het WK zijn er bij de Brugse roeier nog niet. “Misschien een deelname aan het wereldkampioenschap bij de senioren, in oktober in Shanghai. Ik zou daar graag naar toe gaan om dan misschien bij Sport Vlaanderen een contract af te dwingen”, eindigt Vandenbussche. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.