Benny Fischer neemt in Marokko deel aan een Ultratrail: “Amizmiz is nu grootste doel”

Benny Fischer: “Die loopstokken helpen echt wel bergop en bergaf, zorgen voor stabiliteit en voor een extra portie benen.” © ACR
Redactie KW

Benny Fischer loopt dit jaar zijn eerste trail van 100 kilometer. De meeste aandacht gaat naar zaterdag waar hij in Marokko aan de Ultra Trail Amizmiz meedoet. “74 kilometers met 3.500 hoogtemeters. Een tijd zet ik er niet op. Het belangrijkste is de finish bereiken. Gezien de omstandigheden daar is dat voor mij een overwinning.”

Benny Fischer (40) werkt deeltijds bij de politie Bredene-De Haan als onthaalmedewerker. Daarnaast is hij coach van zijn eigen groeiende sportclub Team Fischer. Hij begeleidt er een grote groep enthousiaste lopers. “Niet iedereen traint op schema. Er zijn tevens atleten bij die start to run of een 5 of een 10 kilometer doen”, vertelt hij. “We proberen een sociaal geëngageerde club te zijn. Daarnaast zijn er wedstrijdatleten, ultralopers. Het is een mix van alle niveaus en afstanden.”

Patrick Legein, secretaris van Team Fischer, gaf Benny vorig jaar voor zijn 40ste verjaardag als geschenk een inschrijving voor een deelname aan de Ultra Trail Amizmiz in Marokko op zaterdag 4 mei. “Het was de bedoeling om die wedstrijd samen te lopen. Patrick is jammerlijk geblesseerd. Hij gaat wel mee om te supporteren, samen met zijn echtgenote Annelies Vanouplines. Tanya Parmentier, tevens van Team Fischer, loopt op zondag wel de 25 kilometer.”

Amizmiz is en klein stadje op de noordelijke helling van de Hoge Atlas, op 45 minuten van Marrakesch. Het parcours doorkruist diverse landschappen, betoverende walnoot- en olijfbossen en bruisende dorpjes beschut in het hart van de vallei. Alsook ontzagwekkende bergtoppen die de felle zon trotseren en verborgen watervallen die door de steile kliffen stromen.

“Misschien heb ik er goed aan gedaan om enkele weken niet voluit te gaan en te rusten”

Benny start er om 5 uur ’s morgens tussen 250 deelnemers. “Het zal heel pittig worden en vooral warm met 25 tot 30 graden. Ik kan heel goed tegen de hitte. Toch wordt het belangrijk van heel goed te drinken en te eten en om tijdens de bevoorrading voldoende tijd te nemen, zodat ik voldoende binnen heb, want ik ga wel een eind bezig zijn om de afstand te overbruggen.”

Benny heeft in het verleden in de Ardennen al trailwedstrijden van 35 en 40 km gedaan. In het buitenland met dit soort hoogtemeters wordt het de eerste keer. “In de mate van het mogelijke heb ik mij hier in de streek van Oostende proberen voor te bereiden. Op dinsdag organiseren wij met de club tevens een D+ training op hoogtemeters aan de Spioenkop, de hoge duin in Wenduine of aan de Twins in Bredene. Ik gebruikte ook iedere week een tweetal uur de stairmaster om constant trappen te doen zodat ik mijn lichaam en spieren voldoende kon voorbereiden op wat er gaat komen.” Dit aangevuld met krachttraining in een fitness moet ervoor zorgen dat de Oostendenaar zaterdag zo fris mogelijk aan de start komt.

Net op tijd klaar

“In februari en maart stak ik al in goede vorm. Ik probeer die lijn nu weer op te pikken, want de voorbije weken was ik niet echt honderd procent fit, zodat ik niet heb kunnen doortrainen. De jongste dagen verliep alles weer veel beter. Ik heb het gevoel dat ik net op tijd klaar ben om die ultra trail te doen. Misschien heb ik er goed aan gedaan om enkele weken niet voluit te gaan en te rusten. Al ga ik er zaterdag in de eerste plaats van genieten.”

Fischer trok onlangs met een groep naar de marathon in Rotterdam, met de bedoeling om daar te ‘hazen’. Doordat hij onvoldoende fit was koos hij er voor de 15 km. Ervoor was er op 1 april de 58 km in de Jogclub Ultra in Herent. Hij rekent in Marokko tevens op zijn ervaring, met behulp van loopstokken. “Die zijn niet verplicht maar wel sterk aangeraden. Ze helpen echt wel bergop en bergaf, zorgen voor stabiliteit en voor een extra portie benen”, vindt Benny.

“Amizmiz is mijn grootste doel dit jaar. Daarnaast ga ik eind oktober voor de eerste keer een honderd kilometer lopen. De Grizzly, een ultra trail in de Voerstreek. Daarvoor, in september, doe ik nog Côte d’Opale in Pas de Calais en in juli de Chouffe trail, met daarnaast enkele marathons, om te ‘hazen’ waarmee ik atleten binnen het team kan helpen.”

(Alain Creytens)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier