Belgisch kampioenschap boomklimmen strijkt neer in Brugge

Het BK boomklimmen voor boomverzorgers is zowel voor mannen als voor vrouwen. © GF
Redactie KW

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni vindt op domein Koude Keuken in Sint-Andries het Belgisch kampioenschap boomklimmen voor boomverzorgers plaats, voor zowel mannen als vrouwen.

Vijf disciplines

Op de eerste dag, tijdens de preselecties, leggen 64 deelnemers vanaf 8 uur in een rotatiesysteem elk vijf proeven af. Die proeven zijn simulaties van de dagelijkse praktijk van de boomverzorgers: speedclimb, workclimb, ressue, throwline en ascent. “Wie de eerste keer ziet hoe de boomklimmers hun beste beentje voorzetten, als een stel volleerde slingerapen door de toppen van de bomen scheren, zal snel begrijpen dat boomverzorgers uit het allerbeste hout gesneden zijn”, klinkt het bij de organisatie. “Wie verwacht om alleen maar stoere klimmers met ruige baarden te zien, is er aan voor de moeite. De dames die meedoen, klimmen met klasse en elegantie. We verwachten tevens een aanzienlijke delegatie aan deelnemers uit het verre en minder verre buitenland.”

De discipline speedclimb is in looppas de boom in trekken. Workclimb is snel en efficiënt doorheen de broomkruin bewegen. “Voor wie dat te gemakkelijk vindt, is er een tak voorzien met een buzzer die afgaat wanneer de tak te ver doorbuigt.” Bij throwline is klimmen belangrijk, alsook om het touw de boom in te krijgen. Bij rescue moeten de deelnemers bewijzen dat ze in staat zijn om heel snel en efficiënt een geblesseerde collega naar beneden te brengen. Bij ascent kiezen de kandidaten zelf hun klimtechniek hoe ze naar boven geraken.

Master Challenge

Op zondag nemen vanaf 9 uur vijf mannen en drie vrouwen, die in de preselecties het beste resultaat hebben neergezet, het tegen mekaar op in de Master Challenge. “In een hele grote, een reuzenboom, worden bellen gehangen. De finalisten krijgen een half uur de tijd om de boom te bekijken, een route uit te stippelen, hun touw te installeren en naar alle bellen te klimmen.”

Voor de kinderen is er het ganse weekend een klimactiviteit voorzien. Er is een bar en er zijn snacks te verkrijgen. Op zaterdagavond komt de coverband Dust langs. De toegang tot het BK is gratis. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier