Wie vindt oplossing voor kruispunt Wevelgemstraat-Menenstraat? “Nieuwe ingrepen zijn nodig”

Schepen Greta Vandeputte aan de Wevelgemstraat waar onlangs opnieuw een ongeval gebeurde.© (Foto JS)
Schepen Greta Vandeputte aan de Wevelgemstraat waar onlangs opnieuw een ongeval gebeurde.© (Foto JS)
Redactie KW

Het gemeentebestuur roept binnenkort de verkeersraad samen, waarbij onder andere de Wevelgemstraat opnieuw op de agenda staat. Begin mei heeft een automobilist voor de zevende keer in vijf jaar tijd schade aangericht aan de woning van Marie-Rose Bostyn (68). De gemeente beseft dat er dringende maatregelen nodig zijn om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

Begin mei gebeurde er opnieuw een ongeval op het T-kruispunt van de Wevelgemstraat met de Menenstraat in Ledegem. Een 22-jarige vrouw uit Moorslede reed met haar Citroën C2 vanuit Moorsele richting Ledegem om een vriend thuis af te zetten. De autobestuurster had de knipperlichten en een drempel op het einde van de Wevelgemstraat niet gezien, waardoor ze aan het T-kruispunt haar bocht naar rechts compleet miste. De auto ging overkop en kwam tot stilstand op de oprit van Marie-Rose Bostyn (68). Een verstevigd tuinmuurtje kon verhinderen dat de automobiliste het huis van Marie-Rose binnenreed.

Verkeersdrempel

Dit gebeurde wel in december 2019 toen een jongeman de woning binnenreed en de schade niet te overzien was. Bewoonster Marie-Rose zat op het moment van het ongeluk in haar zetel en werd bij het incident weggekatapuleerd. Uiteindelijk kwam de bejaarde vrouw er nog met de schrik en lichtgewond van af. Haar huis is inmiddels ook hersteld.

Moeder wordt stilaan bang om nog in haar eigen woning te slapen

Het ongeval eind 2019 was het zesde gelijkaardige ongeval in drie jaar tijd. Haar zonen plaatsten nadien een tuinmuurtje om de situatie wat veiliger te maken. Die oplossing blijkt nu niet genoeg te zijn. Na het recente ongeval blijft van het tuinmuurtje niet veel meer over. “Moeder wordt stilaan bang om nog in haar eigen woning te slapen”, aldus haar zoon Bart Vandoorne enkele weken geleden.

Na het recente ongeval is het voor de Ledegemse gemeenteraad duidelijk dat er nieuwe verkeersremmende maatregelen nodig zijn. Meerderheidsraadslid Piet Vandermersch (Open VLD) en oppositieraadslid Andy Vandoorne (Vooruit) kaartten de situatie vorige week donderdag aan.

“We kregen reeds veel kritiek op het aanleggen van een verkeersdrempel, maar besloten die na de passage van de koers toch terug te leggen”, aldus schepen Greta Vandeputte (CD&V/VD). Op het einde van de Wevelgemstraat werd recent ook een stopstreep aangebracht, maar alle genomen maatregelen blijken voorlopig niet te baten.

Glaasje te veel

“Het blijft echt een probleemweg. Al is het duidelijk dat elk ongeval dat er gebeurt ook te maken heeft met een intoxicatie van de betrokken bestuurder”, zucht de schepen. Ook de bestuurster uit Moorslede die recent tegen het muurtje botste had een glaasje te veel op.

De gemeente zat inmiddels al samen met de politie en nog voor de zomervakantie zal het gemeentebestuur zich, samen met de verkeersraad, opnieuw over de situatie Wevelgemstraat-Menenstraat buigen. Zijn er nog ingrepen die de gemeente kan ondernemen? “Alle voorstellen zijn meer dan welkom”, aldus schepen Vandeputte. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier