Oorlogsprojectielen vertragen vernieuwing waterleidingen Boezingestraat

Schepen Jean-Marie Callewaert (Vooruit) in de Boezingestraat. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De vernieuwing van de waterleidingen in de Boezingestraat loopt vertraging op nadat oorlogsprojectielen gevonden werden bij de graafwerken. De Watergroep moet nu een gespecialiseerde firma aanstellen om het risico op meer oorlogstuig onder de grond in kaart te brengen.

Vorig jaar waren zes keren problemen met waterlekken in de Boezingestraat, waardoor heel wat huishoudens zonder water zaten. Nadat het gemeentebestuur de situatie aankaartte bij De Watergroep, die de waterleidingen beheert, besliste die om de waterleiding in de Boezingestraat prioritair te vernieuwen.

Oorlogsprojectielen

“Men was al begonnen met het eerste stuk van de verkeerslichten tot de Korte Ieperstraat”, zegt schepen van Openbare Werken Jean-Marie Callewaert (Vooruit). “Maar al snel hebben daar enkele problemen de kop opgestoken. Zo moest men de sleuf in het voetpad maken, maar daar zaten al heel wat leidingen. Bijkomend probleem was dat men ongeveer tussen de verkeerslichten en de winkel Dag & Nacht op enkele oorlogsprojectielen is gestoten. Aanvankelijk één stuk, dan een tweede, een meter of vijf verder nog enkele… Het gaat om enkele obussen, granaten en ander oorlogsmateriaal.”

Veiligheid

Daardoor lopen de werken vertraging op. “Omdat op een kort stuk verschillende projectielen naar boven kwamen heeft De Watergroep gezegd: we kiezen voor de veiligheid. De procedure bij de Watergroep is zo dat er eerst een firma moet aangesteld worden die moet onderzoeken wat daar nog in de werkzone van oorlogsprojectielen ligt”, vervolgt Jean-Marie Callewaert. “Omdat er al te veel leidingen onder het voetpad liggen, zal de sleuf ook onder de fietssuggestiestrook gegraven worden. Voorlopig zou dat gaan om het stuk vanaf Dag & Nacht tot de Cayennestraat.”

Enkele weken geen werken meer

De aanbesteding en gunning van de firma die het oorlogstuig in kaart moet brengen zal wellicht enkele weken in beslag nemen. “Maar dan moeten de werken weer ingepland worden in het programma van de aannemer. Er zullen daar dus enkele weken geen werken meer gebeuren. Het is nu wachten op de Watergroep, die ook alle bijkomende kosten op zich neemt.”

Eenrichtingsverkeer opgeheven

“Deze morgen (maandag, red.) hebben we de eenrichting opgeheven. Iedereen kan weer in beide richtingen door. De sleuven in de voetpaden zijn voorlopig hersteld. Vanuit de technische dienst zullen we dat in de gaten houden. Als we zien dat er bijkomende herstellingen moeten gebeuren dan pakken we die aan”, besluit Jean-Marie Callewaert. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier