Nieuwe Lysbrug in Ingelmunster wordt pas ten vroegste begin 2023 aangebracht

Lucas Staes stelde een vraag over de nieuwe Lysbrug in Ingelmunster.© (Foto FODI)
Lucas Staes stelde een vraag over de nieuwe Lysbrug in Ingelmunster.© (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Raadslid Lucas Staes (De Brug/N-VA & Open VLD) vroeg op het einde van de raadszitting naar een stand van zaken rond de Lysbrug in Ingelmunster.

De Lysbrug is al meerdere weken afgesloten. Deze brug is echter een belangrijke verbinding voor fietsers en voetgangers tussen de twee delen van Ingelmunster. Hij vroeg uitleg wanneer de Lysbrug wordt afgebroken, wanneer er een nieuwe brug komt en welk type brug het zal worden.

“Van 26 februari 2021 tot 27 maart 2021 vond er een openbaar onderzoek plaats. Er kwamen twee digitale bezwaren binnen, waarin vooral de wegname van de Lysbrug werd aangekaart en de slechte toestand van de Lysbrug werd betwist. De sloop van deze brug is echter noodzakelijk om de nieuwe kaaimuur te realiseren”, zegt bevoegd schepen Martine Verhamme (De Brug, N-VA & Open VLD). “De Vlaamse Waterweg, in overleg met de gemeente, zal een project opstarten, waarin de bouw van een nieuwe Lysbrug is opgenomen. Het project heeft tot doel om een nieuwe fiets- en voetgangersbrug, inclusief omgevingsaanleg, te ontwerpen en te realiseren. Dit jaar schreef De Vlaamse Waterweg al 200.000 euro in voor ontwerpkosten van deze nieuwe brug. Momenteel loopt er een technische voorstudie en haalbaarheidsstudie om te kijken waar de nieuwe Lysbrug kan worden ingeplant en onder welke vorm: wordt het een fiets- en voetgangersbrug met aanloophellingen of wordt het een brug met een trapconstructie. Na de studie wordt een ontwerpbureau aangesteld. De Vlaamse Waterweg voorziet in 2022 een investeringsbudget van 1,75 miljoen euro voor de bouw van de nieuwe Lysbrug. De start van de werken is voorzien vanaf begin 2023. De einddatum van de realisatie is voorzien voor eind 2024, begin 2025. Alles zal echter afhangen van het tijdig – begin 2023 – verkrijgen van de omgevingsvergunning.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier