Gruuthusestraat in Tielt krijgt nieuwe voetpaden en verhoogd fietspad

De Gruuthusestraat achter het station van Tielt wordt binnenkort heraangelegd. © Google Street View
Redactie KW

De Gruuthusestraat achter het station van Tielt wordt binnenkort heraangelegd. De nutswerken starten volgende week al, de eigenlijke heraanleg staat gepland voor februari volgend jaar. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Tielt werken samen voor de heraanleg.

Zo legt het stadsbestuur nieuwe voetpaden aan en worden de nutsleidingen voor elektriciteit, water en glasvezelverbindingen vernieuwd. De elektriciteitsverbindingen worden ook ondergronds aangelegd. Het Agentschap Wegen en Verkeer legt, na deze nutswerken, de rijweg vanaf februari 2024 opnieuw aan met verhoogde fietspaden en vernieuwde parkeervakken.

Tijdens de nutswerken volgt het doorgaand verkeer tussen centrum Tielt en Bosakker een omleiding via de Seyntexlaan en de Bedevaartstraat. Fietsers kunnen zich gewoon langs de werfzone verplaatsen en ook plaatselijk verkeer kan hun bestemming bereiken. In het nieuwe mobiliteitsplan van de stad Tielt is een nieuwe éénrichtingslus in de driehoek van de Bedevaart- en Gruuthusestraat opgenomen. In tegenstelling tot het grootste deel van het mobiliteitsplan, dat op 16 september in voege gaat, zal die ingreep pas na de heraanleg van de straat doorgevoerd worden.

Vernieuwen rioleringen

Het ontwerp en het bestek van de werken, die geraamd worden op 267.000 euro voor de stad, kwamen donderdag aan bod op de gemeenteraad. Oppositieraadslid Veerle Vervaeke (Open Vld/N-VA) betreurde dat een vernieuwing van de riolering niet in de plannen zat. “Dit is hét moment om de rioleringen in de straat te vernieuwen en te ontdubbelen, zeker aangezien de vernieuwing van de bovenbouw bekostigd wordt door AWV. Als we het nu niet doen, moeten we binnen een aantal jaar de straat sowieso terug opengooien. Een gemiste kans.”

Schepen van Openbare Werken Joris Vande Vyvere (CD&V) counterde dat de riolering er nog in prima staat is. “Sowieso is het niet de bedoeling om het wegdek er nu volledig open te breken. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat de riolen er nog in goede staat zijn. Los daarvan zitten we nu al aan ons maximumbudget voor rioleringswerken en zoals u weet hebben we op dat vlak andere prioriteiten elders in de stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier