Christinastraat is na twee jaar werken (eindelijk) heropend en telt meteen vier nieuwe handelszaken

Vlnr. schepenen Natacha Waldmann en Björn Anseeuw, burgemeester Bart Tommelein, schepenen Charlotte Verkeyn en Kurt Claeys en raadslid Minne. © PM
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De Christinastraat in Oostende is na werken die bijna 2 jaar duurden heropend. “Erg positief is dat zich de voorbije weken vier nieuwe handelszaken vestigden in de straat”, zegt schepen voor lokale economie Charlotte Verkeyn (N-VA).

“De werken in de Christinastraat en Hertstraat kostten om en bij de 5 miljoen. De werken hebben langer geduurd door de gasramp. We begrijpen dat bewoners en handelaars het heel moeilijk hebben gehad”, zegt schepen voor openbare werken Björn Anseeuw (N-VA). Hij geeft toe dat de straat nog niet helemaal af is. Op de hoek van de Wittenonnenstraat en Christinastraat is er nog een put en die is nog nodig voor waterafvoer van werken verderop.

De handelaars zijn verdeeld. Sommigen vinden de afwerking zeer positief terwijl anderen meer actie vragen van de stad voor promotie van de straat en controle op het autoverkeer dat kennelijk volop van de Christinastraat gebruik maakt. Veel mensen wandelden met het stadsbestuur en de Dixieland Streetband de vernieuwde straat in. Filip Roelandt (Economisch Huis): “De handelaars kunnen weer volop handel voeren na de moeilijke werf. In de voorbije maanden openden 4 nieuwe zaken en we trekken nog meer handelszaken aan.”

Els De Weyn van Croqino’s: “Christinastraat is mooie straat geworden”

Els van Croqino's is tevreden met de nieuwe straat: “Het is nu een volwaardige winkelstraat”
Els van Croqino’s is tevreden met de nieuwe straat: “Het is nu een volwaardige winkelstraat” © PM

De opening van de vernieuwde Christinastraat kon voor Els De Weyn op geen beter moment komen. Vlakbij het kruispunt met de Langestraat opende ze lunch- en croquezaak Croqino’s. “Dit is, na Gent, onze tweede zaak. We kozen heel bewust voor deze locatie want als Gentenaars niet in Gent zitten, dan zijn ze in Oostende. De mooiste kuststad van het land heeft heel wat te bieden”, weet Els.

“De brede straat is helemaal opgewaardeerd en heeft een rechtstreekse toegang tot de Zeedijk. Het is geen achteraf straat meer, maar een volwaardige winkelstraat. We hebben eigenlijk geen hinder gehad van de werken, want we zijn pas open.”

Els wil de badstad laten kennismaken met haar ‘croque next level’ die volledig gesloten is. “We hebben wel 19 soorten croques en ook een zoete versie als tussendoor of ontbijt.”

Nancy De Decker: “We maken er een feestelijk weekend van”

Uitbaatster Nancy is blij dat de werken achter de rug zijn.
Uitbaatster Nancy is blij dat de werken achter de rug zijn. © PM

Bij de concept store voor dameskleding Marie Méro, op de hoek met de Sint Sebastiaanstraat, is uitbaatster Nancy De Decker tevreden. “We bestaan 51 jaar en zaten voordien in de Inno. Sinds anderhalf jaar zijn we op deze locatie en uiteraard ondervonden we hinder van de werken. We hadden veel stof en lawaai en zagen veel kranen voor onze deur.”

Nancy kijkt positief vooruit: “We zijn blij dat de werken achter de rug zijn. Ik hoop dat de mensen de weg terug vinden nu de volledige straat weer toegankelijk is. Er zou wel wat meer promotie mogen gebeuren voor de Christinastraat. Wij zelf maken er een feestelijk weekend van. We plaatsten onze vlaggen buiten en bieden een glaasje bubbels aan.”

Patricia Tetaert: “Nooit eerder werken in de straat”

Patricia is tevreden met de mooie straat.
Patricia is tevreden met de mooie straat. © PM

Patricia Tetaert is al 40 jaar actief in de straat, aanvankelijk als ‘haute coiffure Pat’. “Toen ik hier begon was er een slager, een schoenenzaak en een lusterwinkel. Ik heb de straat echt zien evolueren”, zegt Patricia.

Ze baat nu Tutti Colori uit, een kapsalon waar ze ook modeaccessoires en handtassen verkoopt. “Deze winter heb ik geen enkele handtas verkocht en van zodra de straat open was, heb ik het met korting moeten verkopen. Bij andere handelaars stond het water aan de lippen. En toen de voetpaden weg waren zijn hier 4 klanten gevallen.”

Ze heeft begrip: “In de 40 jaar dat ik hier ben gebeurden nooit straatwerken dus je kan het niet kwalijk nemen dat ze de boel vernieuwen. Ik heb er respect voor.” Patricia is ook blij: “De werken hebben lang geduurd, ook door de gastontploffing, maar ik ben erg tevreden met de mooie straat.”

Franklin Capitaine : “Miserie niet voorbij”

Uitbaar Franklin is kritisch over de aanpak van de werken.
Uitbaar Franklin is kritisch over de aanpak van de werken. © PM

Bij de bekende hoedenzaak Jacqueloot, actief sinds 1911, is uitbater Franklin Capitaine kritisch voor de manier waarop alles werd aangepakt. De zaak is gelegen op de hoek met de Wittenonnenstraat. “15 jaar geleden hebben ze ook een nieuwe straat gelegd en zaten we ook een jaar in de miserie. De bewering van de stad dat het langer geleden was, klopt niet. De recente werken zorgden ervoor dat ik 70 procent van de klanten kwijtspeelde.”

“En ook nu is de miserie niet voorbij, want vlak voor mijn deur is er nog steeds een put en een pomp die niet werkt. Nu ligt ook de Wittenonnenstraat open.” Hij is scherp: “Ik vind dat ze slecht bezig zijn want het heeft een jaar open gelegen, los van de ontploffing. In de Adolf Buylstraat kon dat blijkbaar op 6 maanden.”

(EF/foto’s PM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier