Waregems gemeenteraadslid deelt auto en straks ook fiets: “We hebben een voorbeeldfunctie”

Inge Vandevelde (Groen) heeft haar eigen wagen laten opnemen in het systeem van autodelen van de Gentse vzw Dégage. (foto DJW)
Inge Vandevelde (Groen) heeft haar eigen wagen laten opnemen in het systeem van autodelen van de Gentse vzw Dégage. (foto DJW)
Redactie KW

Raadslid Inge Vandevelde (Groen) uit Waregem is een fervent voorstander van autodelen in de stad en de deelgemeenten. Zij biedt om een voorbeeld te stellen haar eigen voertuig aan via de vzw Dégage uit Gent. De vzw verricht alle administratie daartoe.

Intussen heeft het stadsbestuur zelf intercommunale Leiedal uit Kortrijk gevraagd een autodeelproject uit te werken dat normaliter al in de loop van deze maand wordt uitgerold. Waregem kocht daartoe twee elektrische personenwagens aan die op de parking van de expohal in de omgeving van de blue bikes worden gestald voor de gebruikers.

Inge Vandevelde: “Ik juich het zeker toe dat de stad straks twee elektrische deelwagens aanbiedt. Dat is alvast een begin. Benieuwd ook hoeveel en wie daar allemaal gebruik van zal maken. In elk geval: ik ben zelf al lang gewonnen voor dit systeem, net als de partij zelf overigens die het systeem van autodelen heeft opgenomen in haar programma. Dat is gewoonweg de toekomst, zeker voor wie maar af en toe een wagen nodig heeft.”

“Na het autodeelsalon noteerden wij de namen van 34 Waregemnaars die geïnteresseerd waren. Voor ons was dat alvast een aansporing om ermee verder te gaan. Maar wij stelden ons toen ook al de vraag of je eerst het autodelen moet opstarten en laten groeien of omgekeerd: eerst wachten tot er voldoende interesse is en er pas dan mee beginnen? Groen koos voor het eerste. En omdat wij daarin ook een voorbeeldfunctie willen aanhouden, heb ik zelf beslist om mijn wagen aan te bieden. En straks schaf ik mij een elektrische fiets aan die ik ook in hetzelfde aanbod van de Gentse vzw zal laten opnemen. Zelf verdien ik er niets aan.”

Vrijwilligerswerk

Dégage is een organisatie van een 30-tal vrijwilligers uit het Gentse die het systeem al in 1998 opstartten en gevoelig heeft verbeterd en uitgebreid. De vzw biedt intussen 300 voertuigen aan via een website. Je betaalt 35 euro lidgeld plus een eenmalige waarborg van 75 euro. Alle administratie neemt Dégage op zich.

Inge Vandevelde: “Ik koos bewust voor dit platform omdat het te maken heeft met vrijwilligerswerk en bijgevolg ook niet gericht is op winst maken. Het is daarom een vzw die diensten aanbiedt. Zelf nam ik deel aan een van de infosessies van de organisatie waarbij alles uitvoerig werd toegelicht. Intussen weet ik hoe het allemaal in zijn werk gaat en wacht ik nu op een eerste gebruiker van mijn wagen.”

“Die moet zich eerst inschrijven bij Dégage, lid worden van de vzw, akkoord gaan met alle voorwaarden en dan kan die vervolgens de wagen komen halen. Eens corona afgelopen, zal dat hopelijk wel vlot verlopen.”

Info: www.degage.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.