Vooruit Roeselare deelt fietslichtjes uit en zet zo in op meer fietsveiligheid in donkere dagen

Vooruit deelde dinsdagochtend fietslichtjes uit op het Stationsplein. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Fietsende jongeren zijn in de donkere wintermaanden extra kwetsbaar in het verkeer. Goed werkende fietsverlichting is van cruciaal belang om gezien te worden en dus onontbeerlijk voor je eigen veiligheid.

“Uit steekproeven die de Stichting Verkeerskunde de afgelopen maanden uitvoerde, blijkt dat het een derde van de Vlaamse scholieren aan goed functionerende fietsverlichting ontbreekt in het verkeer. Met deze actie willen we fietsers bewust maken van het belang van een goede fietsverlichting. Tegelijk willen we autobestuurders oproepen om extra waakzaam te zijn in deze donkere maanden”, aldus Michèle Hostekint (Vooruit).

Extra waakzaamheid

Vooruit Roeselare zet het nieuwe jaar in met een fietsactie. Op dinsdagochtend werden op het Stationsplein fietslichtjes uitgedeeld aan jongeren op weg naar school. Op die manier willen ze jonge fietsers wijzen op het belang van een goede fietsverlichting. Tegelijk willen ze automobilisten oproepen om extra waakzaam zijn voor fietsers nu de ochtend- en avondspits weer in het duister verloopt. “Uit een nieuwe studie van verkeerinstituut VIAS blijkt immers dat er in oktober bij zonopgang en -ondergang maar liefst 3 keer meer ongevallen zijn waarin een fietser is betrokken, dan in juni”, zegt schepen Michèle Hostekint.

De actie op het Stationsplein is maar een eerste stap. “Omdat we met deze actie uiteraard niet alle jongeren kunnen bereiken, voeren we ook een online campagne”, zegt Rania Fahi, jongerenlid van Vooruit Roeselare.

Wie thuis nog een fietslichtje van Vooruit wil ontvangen kan er, zolang de voorraad strekt, eentje bestellen via de facebookpagina van Vooruit Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.