Vier jaar na dodelijk motorongeval krijgt Kevin Maertens SAVE-bord: “Die motorrijder kreeg vier maanden rijverbod, wij hebben levenslang”

Darline en Patrick: “We missen onze zoon elke minuut van de dag.” (foto JCR) © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Vandaag is het exact vier jaar geleden dat Kevin Maertens (24) in de Kortrijksestraat in Lendelede om het leven kwam door een zwaar motorongeval. De bestuurder had te veel gedronken, was onder invloed van drugs en raakte zwaargewond, passagier Kevin was op slag dood. Dit weekend wordt op de plaats van het drama een SAVE-bord voor de Harelbekenaar onthuld. “We missen onze zoon elke minuut van de dag”, zeggen zijn ouders.

De nacht van zaterdag 18 op zondag 19 november 2017. Kevin Maertens, toen 24 jaar jong, werd na zijn shift als chef-kok in een Roeselaars restaurant aan het Sterrebos door zijn vriend Geoffrey A. uit Kortrijk met zijn Kawasaki 650cc-motorfiets afgehaald. Op weg naar het appartement van Kevin in hartje Harelbeke liep het echter grondig fout. In de Kortrijksestraat, tussen het centrum van Lendelede en Sint-Katharina, verloor de motorrijder de controle over het stuur. De tweewieler botste tegen een duiker en belandde in de gracht.

De beloftevolle jonge kok, die achterop zat, werd op een akker gekatapulteerd en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Geoffrey A. bleek 1,78 promille in zijn bloed te hebben en was ook beperkt onder invloed van drugs. Volgens de verkeersdeskundige reed hij ook te snel: 75 kilometer per uur waar slechts 50 toegelaten is. Geoffrey A. liep levensgevaarlijke verwondingen op, maar herstelde.

Genieten is lastig. We voelen ons meteen schuldig. En Kerst vieren we niet meer

Tijdens een eerste verhoor verklaarde de kerel nog dat niet hij, maar Kevin reed. Een verklaring die hij nadien bijstelde. Een jaar na de feiten werd Geoffrey A. veroordeeld tot een rijverbod van vier maanden, een geldboete van 2.400 euro en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

“Maar wij hebben levenslang gekregen”, zuchten Kevins ouders Darline Feys (54) en Patrick Maertens (59). De twee zijn al even gescheiden, maar hebben samen met hun respectievelijke partners een opperbeste relatie.

Wereld verdwijnt

Die bewuste novembernacht was het Kevins zus Wendy (27), die als eerste op de hoogte werd gebracht.

“Zij heeft mij dan gebeld met de vraag of ik dringend naar haar thuis wilde komen”, zegt Patrick. “Om 3 uur ’s nachts zo’n telefoontje van je dochter krijgen, dan schieten er duizend vragen door je hoofd. Daar vertelde de politie me dat Kevin verongelukt was. Ik kan je verzekeren, op dat moment voel je de wereld van onder je voeten verdwijnen…”

Darline was dan weer met haar Nederlandse man op verjaardagsweekend bij onze noorderburen. “Die nacht had ik mijn gsm uitgeschakeld, daardoor kreeg ik pas zondagochtend rond 10 uur het verschrikkelijke nieuws door. Ik was compleet in shock en wilde meteen naar huis komen, maar kon gewoon niet. Pas anderhalf uur later zijn we vertrokken.”

Vader Patrick en zus Wendy moesten op de plek van het ongeval Kevin ook identificeren. “Ik zie die rode tent nog over onze zoon staan”, zegt hij. “Elke keer wanneer ik aan die duiker passeer, zie ik die beelden opnieuw. Ze staan op mijn netvlies gebrand.”

Op de plek van het ongeval is een monumentje een stille getuige van wat er gebeurd is.
Op de plek van het ongeval is een monumentje een stille getuige van wat er gebeurd is. © GF

Volgens het parket was Kevin op slag dood. “Dat kunnen we alleen maar hopen, dan heeft hij tenminste niet meer afgezien”, klinkt het. “We zitten na vier jaar nog steeds met een pak onbeantwoorde vragen. Hoe is het ongeval exact kunnen gebeuren? Waarom heeft de bestuurder eerst gezegd dat Kevin reed…”

Kort na het ongeval is Geoffrey A. zich bij Darline komen excuseren. “Mooi, maar daar kopen we niks mee. Hij mag zich nog elke dag verontschuldigen, onze zoon hebben we er niet mee terug. We missen hem letterlijk elke minuut van de dag.”

Schitterende kok

Darline en Patrick omschrijven hun zoon als een gemoedelijke kerel. “Maar hij had wel een eigen gedacht. Hij wilde vooruit in het leven, maar volgde zijn eigen koers”, vervolgt Darline.

“Kevin was bovenal een harde werker, iemand die leefde voor zijn vak. Onze zoon was een schitterende kok. Elk jaar met kerstavond roerde hij hier bij ons thuis in de potten. En elke keer opnieuw was het om duimen en vingers af te likken. Sindsdien vieren we Kerst niet meer. Een kerstboom plaatsen? Doen we niet meer aan mee. Kort na het ongeval, in januari 2017, moest ik zelfs met een depressie in het ziekenhuis opgenomen worden. Ik ben er toen drie maanden gebleven.” Patrick knikt. “Echt genieten van iets is lastig geworden. We voelen ons meteen schuldig tegenover Kevin.”

Rapnummer over Kevin

Elk jaar herdenken Patrick en Darline, samen met de rest van de familie en de vele vrienden, Kevins sterfdatum aan het monumentje in de Lendeleedse Kortrijksestraat dat ze zelf hebben opgericht. “Dan worden er tekstjes voorgelezen, passeren zijn favoriete liedjes de revue… Enkele van zijn vrienden hebben zelfs een eigen rapnummer in elkaar gebokst voor Kevin. Die momenten, hoe zwaar ze soms ook zijn, koesteren we.”

Dat er nu ook een SAVE-bord (een initiatief van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen, red.) komt, doet de ouders deugd. “Het is een blijvende herinnering aan wat er gebeurd is. Eigenlijk moest het bord er vorig jaar al gekomen zijn, maar de coronacrisis gooide toen roet in het eten. Naast het verhaal van Kevin is het ook een waarschuwing voor iedereen om zich aan de verkeersregels te houden. Elk SAVE-bord refereert naar een kind dat om het leven is gekomen. Elk bord is er eigenlijk één te veel.”

Vandaag zou Kevin 28 jaar oud zijn. “We hebben ons al ontelbare keren de vraag gesteld hoe zijn leven er nu zou uitgezien hebben. Zou hij een partner hebben, zouden er al kindjes zijn… We zullen het nooit weten. We zijn dankbaar voor de mooie momenten die we met Kevin mochten meemaken, helaas zijn het er veel te weinig.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.