“Vaste klanten mijden de verste hoek van ons terras”: uitbaters restaurant Wildenburg hekelen plaats van middengeleider na crash

Stefaan en Kristof Devooght. © SV
Redactie KW

Gasthof Wildenburg in Wingene opent vandaag hun vernieuwde terras. Maar er écht op je gemak een pintje drinken? Sinds een bestelwagen drie maanden geleden de vorige terrasomheining wegmaaide zit de schrik er stevig in bij zaakvoerders Kristof en Stefaan Devooght. Het duo wijst naar de plaats van de middengeleider in hun straat als oorzaak van het ongeval. Die creëert net voor hun terras een kunstmatige bocht. “Als de situatie zo blijft, dan kan zo’n ongeval opnieuw gebeuren.” Het Agentschap Wegen en Verkeer zou werken aan een oplossing.

Volgens Stefaan en Kristof zorgt de middengeleider aan de kerk, die er ligt sinds de heraanleg van de Beernemsteenweg in 2020, ervoor dat onoplettende automobilisten recht richting hun terras geleid worden. “Die nieuwe middengeleider zou eigenlijk de veiligheid moeten verhogen, maar het omgekeerde is waar”, zegt Kristof. “Veel bestuurders mispakken zich aan de bocht. Ze rijden vaak veel te snel en de manoeuvres die wij bestuurders hier al hebben zien maken, dat is onvoorstelbaar.” Precies om het terras te beschermen werd er in de zomer van 2020 een bloembak van een slordige 4.000 kilogram geplaatst op een tiental meter voor het terras.

Dat schild bewijst op 25 februari ook z’n nut. Een bestuurder van een bestelwagen die uit de richting van Beernem komt verliest omstreeks half elf de controle over het stuur, ramt die loodzware bloembak (die zelfs een tiental meter opschoof door de klap) en maait daarna toch ook nog de omheining van het terras volledig weg. De zaak is die avond uitzonderlijk gesloten. Voor Stefaan en Kristof bewijst het ongeval dat de verkeerssituatie voor hun deur absoluut niet veilig is. Drie maanden na dat ongeval is het nieuwe terras van Gasthof Wildenburg klaar. In de plaats van de plantenbak staan er twee betonblokken van elk 2.000 kilogram als schild, in afwachting van een nieuwe bak. “We hopen dat deze omheining hier nu toch even blijft staan”, gaat Stefaan verder. “Maar als de situatie zo blijft, dan kan zo’n ongeval opnieuw gebeuren. Sinds de heraanleg zijn we hier nooit meer op ons gemak. Vaste klanten vermijden zelfs al langer heel bewust die hoek van het terras, terwijl wij er zelf ook niet graag staan te bestellen. Dat kan toch zo niet blijven duren?”

Kristof nam na het ongeval zelf contact op met het Agentschap Wegen en Verkeer (de Beernemsteenweg is een gewestweg) om de onveilige situatie aan te kaarten. Hij toont ons enkele filmpjes van wagens en zelfs vrachtwagens die ‘s avonds de middengeleider doodleuk vermijden door aan de linkerkant van de weg te rijden. “Die heb ik ook doorgestuurd naar het Agentschap Wegen en Verkeer en naar het gemeentebestuur. Het liefst van al zouden we hebben dat de middengeleider aan de andere kant van de kerk gelegd wordt. Zoals het vroeger was. In maart was er blijkbaar overleg en toen liet het AWV weten dat de situatie bekeken zou worden, maar wij hebben hier in de voorbije drie maanden vreemd genoeg nog niemand van het AWV gezien.”

Van het Agentschap Wegen en Verkeer kregen we nog geen antwoord op onze vraag naar een stand van zaken, maar volgens burgemeester Lieven Huys (CD&V) wordt er wel degelijk aan een oplossing gewerkt. “Vorige week woensdag hebben we nog samengezeten in verband met een aantal dossiers. Toen is de situatie in Wildenburg ook aan bod gekomen. Naar verluidt zou de middengeleider wat versmald kunnen worden, terwijl er voor het verkeer uit de richting van Beernem extra snelheidsremmende maatregelen zouden komen. Een uitgewerkt voorstel hebben we wel nog niet gezien, maar men is er dus wel mee bezig.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier