Trakelweg afgesloten tijdens afbraak Lysbrug in Ingelmunster

Maandag 29 november begint de afbraak van de Lysbrug. © foto FODI
Redactie KW

Op maandag 29 november begint de definitieve afbraak van de Lysbrug in Ingelmunster. Vorig jaar besliste de Vlaamse Waterweg om de Lysbrug uit veiligheidsoverwegingen af te sluiten.

De aannemer zal het brugdek en de trappen demonteren en tijdelijk stockeren op de Trakelweg. Hij zal het brugdek ter plaatse slopen en dan afvoeren via de Trakelweg en Wantestraat. Ook de sokkels, het landhoofd en de betonpalen worden weggenomen.

Roestvorming en slijtage

Om dit veilig te laten verlopen, is de Trakelweg ter hoogte van de Lysbrug volledig afgesloten voor het verkeer tot en met dinsdag 7 december. Er is ook geen doorgang mogelijk naar het jaagpad voor fietsers en voetgangers.

Sinds 1944 bood de Lysbrug fietsers en voetgangers een autovrije oversteekplaats over het kanaal Roeselare-Leie. Deze stalen brug kwam er in de plaats van het exemplaar dat vernietigd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Lysbrug vertoont roestvorming en slijtage, waardoor ze aan stevigheid moet inboeten.

Belang van fiets

Na een inspectie vorig jaar besliste De Vlaamse Waterweg om de brug uit veiligheidsoverwegingen af te sluiten. Er werd geen tijdelijke brug voorzien, maar onmiddellijk ingezet op een definitieve, nieuwe fiets- en voetgangersbrug. “De fiets en in het bijzonder de elektrische fiets wint serieus aan belang. Vandaar dat we blij zijn dat de Vlaamse Waterweg investeert in een heel fietsvriendelijke Lysbrug”, zegt burgemeester Kurt Windels.

“Hoe die er gaat uitzien, vormt het onderwerp van een lopende studie. Vooral de beperkte plaats voor de aanrijhellingen speelt een rol. Het is duidelijk dat een pure herbouw van het huidige concept niet langer volstaat om het fietscomfort te garanderen. De voorgestelde timing van 2024/2025 blijft.”

Nieuwe kaaimuur

Na de afbraak van de Lysbrug start de bouw van een nieuwe kaaimuur aan de Zuidkaai, ter hoogte van For Farmers. Het grootste deel van deze werkzaamheden worden uitgevoerd vanop het water, maar voor de veiligheid zal de Zuidkaai tijdelijk éénrichtingsverkeer zijn.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier