Torhout: “Je hoort veel cowboyverhalen”

Geert Barbry mag weer even rij-instructeur spelen: dochter Fien bereidt zich voor op het rij-examen. © (Foto JS)
Redactie KW

Sinds 2008 is Geert Barbry (47) leraar wiskunde aan het college van de Scholengroep Sint-Rembert in zijn thuisstad Torhout. Voorheen, van 1998 tot 2008, heeft hij lessen van een heel andere aard gegeven, want toen was hij rij-instructeur voor de rijschool Brugge & De Kust. “Ik volg het wereldje van de rij-opleiding nog altijd op de voet”, zegt hij. “Straks word ik er trouwens zelf weer mee geconfronteerd, want mijn dochter Fien is zich momenteel op het praktische rij-examen aan het voorbereiden.”

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Rijexamen.

Geert woont met zijn vrouw Sandy Mispelon (ook 47) en hun dochter Fien (19) en zoon Giel (16) in de Rupelstraat in Torhout. Ooit is hij voetbalscheidsrechter in de hoogste afdeling geweest en al ettelijke jaren leidt hij als voorzitter de lokale zwemclub Thor.

“Ik heb gedurende die tien jaar heel graag als rij-instructeur gewerkt“, zegt hij. “Ik ben er dus niet mee gestopt omdat ik erop uitgekeken was. Maar ik droomde er al jaren van om ooit leraar wiskunde te worden en heb via het zogenoemde Open Avondregentaat in Torhout mijn diploma behaald. En dus heb ik de lesauto ingeruild voor passer en meetlat. Ik ben nu al bijna tien jaar wiskundeleraar aan het Torhoutse college (Sint-Jozefsinstituut).”

Spookrijder spelen

Om rij-instructeur te mogen worden, diende Geert in Brussel een serieus theoretisch examen over de wegcode af te leggen, plus een examen automechanica.

“Ik behoorde tot de amper 10% geslaagden“, zegt hij. “Dat was in 1998, het jaar waarin ik bij autorijschool Brugge & De Kust gestart ben. Ik heb voorheen ook tweehonderd uur stage moeten volgen. Ik heb in die periode zowat alle brevetten behaald die te behalen vielen, ook als instructeur voor motoren en vrachtwagens. Het was de start van tien boeiende jaren. Met soms wel eens spannende momenten, want de job van rij-instructeur is een risicoberoep. Ooit, tijdens het rij-examen dan nog, speelde mijn leerling even spookrijder. Dat was in Brugge nabij de bekende Buffelbrug. Op een groot kruispunt met verkeerslichten sloeg de jongeman net vóór in plaats van net de middenberm af. Op het linkerrijvak dus en in de verkeerde rijrichtring. Gelukkig kwam er op dat moment niemand uit de andere richting aangereden. Er hoeft geen tekeningetje bij dat de jonge chauffeur niet geslaagd was.”

“Zo’n 85% van wie goed voorbereid is, slaagt in rij-examen”

Geert spreekt uit ondervinding als hij zegt dat de praktische rij-examens eerlijk verlopen. “Wie goed voorbereid is en het autorijden in voldoende mate onder de knie heeft, slaagt in pakweg 85% van de gevallen”, zegt hij. “Je kunt natuurlijk pech hebben en door verstrooidheid een zware fout maken, maar doorgaans is dat niet het geval. Dat wordt wel eens anders gezegd, maar meestal uit de mond van zij die gebuisd zijn. Je hoort veel cowboyverhalen. Ik hecht aan al dat gepraat weinig geloof. Meestal gaat het om slechte verliezers die hun tekortschieten in de voeten van de examinator schuiven. Nochtans vervullen de examinatoren hun opdracht plichtbewust. Ze kijken op basis van de rit én hun ervaring of de chauffeur in staat is om voldoende vlot en veilig te rijden.”

Vader leidt dochter op

Geert gaf doorgaans rij-opleiding aan jongeren, maar ook af en toe aan senioren. “Zo was er in een Brugs klooster maar één zuster die kon autorijden. Toen ze stierf, diende een andere non rijles te volgen. Die was ook al boven de 65, maar slaagde zonder noemenswaardige problemen.”

Wat Geert van het nieuwe rij-examen vindt? “Ik ben geen voorstander van de gewijzigde regel om manoeuvres uit te voeren. De kandidaat-chauffeurs moeten nu maar twee van de zes mogelijke manoeuvres meer afleggen, weliswaar gewoon op straat. Dan vond ik het checken van vier basishandelingen op het terrein van het examencentrum toch beter.”

Of het zal meevallen om zijn eigen dochter Fien te leren autorijden? “Dat zullen we komende zomer ondervinden”, lacht Geert. “Ik denk dat ik strenger zal zijn dan destijds als rij-instructeur. En anderzijds verwacht ik iemand aan het stuur die zich een pak kritischer ten opzichte van mij zal gedragen dan mijn leerlingen in de rijschool vroeger. Daarvoor zijn we vader en dochter, hé.”