Straks experimentele eenrichting bij “complex en druk” kruispunt in Ieper

Burgemeester Emmily Talpe: “Het is er voor iedereen - voetgangers, fietsers en bestuurders - uit de doppen kijken”.© TP
Burgemeester Emmily Talpe: “Het is er voor iedereen - voetgangers, fietsers en bestuurders - uit de doppen kijken”.© TP
Redactie KW

In afwachting van een herinrichting wordt een stuk weg in het centrum van Ieper vanaf 5 juli eenrichtingsverkeer. Het gaat om het deel van de Plumerlaan tussen de Haiglaan en het Minneplein en het deel van het Minneplein ter hoogte van de Britse militaire begraafplaats Ypres Reservoir Cemetery. Het is een proefmaatregel van het stadsbestuur, die na een positieve evaluatie definitief wordt.

Op de gemeenteraad van juni ventileerde oppositiepartij CD&V ongerustheid onder buurtbewoners over toegenomen verkeer en snelheid in de Plumerlaan en aan het Minneplein door de werken in de binnenstad. Het stadsbestuur wil de Plumerlaan volgend jaar herinrichten, “waarbij de snelheidsbeperking als het ware natuurlijk wordt afgedwongen.”

Proefproject

Ter voorbereiding van de heraanleg volgt vanaf maandag 5 juli een proefproject, waarbij eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd in het begin van de Plumerlaan en een deel van het Minneplein. “Met deze ingreep willen we het complexe kruispunt tussen de Haig- en Plumerlaan veiliger maken”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper).

“Zeker op spitsmomenten kent dit kruispunt druk verkeer, onder meer door de nabijheid van het winkelcentrum en meerdere scholen. Heel wat zwakke weggebruikers maken gebruik van de verschillende oversteken op het kruispunt. Het is er voor iedereen – voetgangers, fietsers en bestuurders – uit de doppen kijken. De maatregel moet ook de bewoners van de Plumerlaan ontlasten. Op de bevraging die we vooraf organiseerden kregen we veel positieve reacties.”

Elverdingestraat

Het eenrichtingsverkeer geldt niet voor fietsers en bromfietsers klasse A. In de nieuwe verkeerssituatie kunnen wagens de Plumerlaan enkel nog inrijden via de Haiglaan en wegrijden via het Minneplein aan de zijde van de Britse militaire begraafplaats Ypres Reservoir Cemetery. Hierdoor geldt ook eenrichtingsverkeer aan het Minneplein tussen de Plumerlaan en de inrit aan de achterzijde van de brandweerkazerne.

In deze bestuursperiode wordt ook in de nabijgelegen Elverdingestraat eenrichtingsverkeer ingevoerd in het kader van de heraanleg van de Leet. “Dat is beslist beleid”, bevestigt Talpe. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.