Proefrotonde vervangt verkeerslichten aan kruispunt Brugseweg-Kalfvaart

Burgemeester Emmily Talpe en schepen Ives Goudeseune aan het kruispunt.© TOGH
Burgemeester Emmily Talpe en schepen Ives Goudeseune aan het kruispunt.© TOGH
Tom Gheeraert

Aan het kruispunt van de Brugseweg met de Kalfvaart in Ieper start binnenkort een proefproject: de verkeerslichten worden er vervangen door een rotonde. “De verkeerslichten moeten op korte termijn vervangen worden en dus willen we eerst onderzoeken of een rotonde geen betere oplossing is”, aldus burgemeester Emmily Talpe.

De verkeerslichten aan het kruispunt van de Brugseweg met de Kalfvaart zijn de enige lichten die op dit moment nog in het beheer zijn van de stad. De overige verkeerslichten in Ieper vallen onder het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer. “De verkeerslichten aan de Brugseweg zijn echter verouderd en vertoonden eerder al meerdere defecten. We kiezen ervoor niet zomaar nieuwe verkeerslichten te plaatsen, maar willen eerst nagaan of een rotonde niet een betere oplossing voor het kruispunt kan zijn”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper), bevoegd voor Mobiliteit.

Evaluatie

De stad merkt immers dat tijdens spitsmomenten de vele afslagbewegingen op het kruispunt kunnen leiden tot een verminderde doorstroming. Op minder drukke uren moeten wagens dan weer odeloos staan wachten voor het rode licht. “Uit onze bevindingen blijkt dat een rotonde soelaas zou kunnen brengen. Bedoeling is dat de proefopstelling meerdere maanden blijft staan en dat we dan evalueren. In die evaluatie zal verkeersveiligheid voor alle weggebruikers uiteraard een belangrijk onderdeel zijn. De bewoners werden deze week verwittigd van de aanpassingen, de bevindingen die zij signaleren nemen we ook verder mee.”

Start werken op 3 mei

“Een gelijkaardig proefproject werd eerder al succesvol toegepast op het kruispunt van de Meenseweg met de Steverlyncklaan”, vult schepen van Openbare Werken Ives Goudeseune (Vooruit) aan. “Het middeneiland van de proefrotonde zal deels overrijdbaar zijn voor vrachtwagens. Het is wel zo dat het kruispunt gelegen is binnen de tonnagezone, vrachtwagens mogen er in principe dus slechts beperkt passeren. De aanpassingswerken, die de aanleg en het uitharden van het middeneiland betreffen én de aanpassing van de wegmarkeringen, staan gepland voor de week van 3 mei.”

Tijdens deze werken zal het kruispunt van maandag tot vrijdag afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Plaatselijk verkeer zal nog tot aan het kruispunt kunnen rijden, doorgaand verkeer wordt omgeleid.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.