Parking aan Schouwburgplein in Kortrijk toch toegankelijk tijdens autoloze zondag

© AN
Annelies Nollet

Vanaf maandag kan elke Kortrijkzaan stemmen over het al dan niet invoeren van een maandelijkse autoloze zondag in het centrum van de stad. In het oorspronkelijke plan van het stadsbestuur stond dat de ondergrondse parking aan het Schouwburgplein niet bereikbaar zou zijn. Daar komt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (Sp.a) nu op terug.

Mochten de inwoners van Kortrijk de komende week voor een maandelijkse autoloze zondag stemmen, dan zullen alle ondergrondse parkeergarages in de stad tijdens die evenementen bereikbaar blijven. Het was eerst de bedoeling dat de parking op het Schouwburgplein afgesloten zou worden, maar op vraag van enkele inwoners komt het bestuur daar nu op terug. Er zijn immers geregeld evenementen in de Kortrijkse Schouwburg op zondag en bewoners op leeftijd maakten zich zorgen over hun wekelijkse trip naar de bakker om taartjes. Je zal wel niet via de grote invalswegen zoals de Doorniksestraat naar de in- en uitrit van parking Schouwburg mogen rijden. Er komt een speciaal traject dat je langs de rand van de fietszone zal leiden.

Het referendum rond de autoloze zondag zorgde al voor heel wat discussie in de centrumstad. Oppositiepartij Vlaams Belang startte zelfs een campagne met de leuze ‘Stop met autopesten’. Vanaf maandag 14 oktober kan bijna elke Kortrijkzaan zijn of haar stem uitbrengen. Inwoners die jonger zijn dan zestien jaar op 20 oktober komen niet in aanmerking. Ook mensen van buiten de stad hebben deze keer niks in te brengen. De stemgerechtigden worden immers gecontroleerd door middel van het nummer op hun identiteitskaart. Dat zorgt er meteen ook voor dat je maar een stem kan uitbrengen.

Iedereen digitaal

Het stemmen zelf is vrij simpel en gebeurt tussen 14 oktober 9.00 uur en 20 oktober 16.00 uur. Op de website www.kortrijk.be klik je op de knop ‘Digitaal Referendum’, daarna hoef je enkel ja of neen te klikken. Wie wil kan ook een suggestie achterlaten rond de mobiliteit in de stad. Op papier stemmen kan niet. “Maar wie geen smartphone, computer of tablet heeft zal elke dag terecht kunnen in de bibliotheek, de wijkcentra, de ontmoetingscentra of het stadhuis”, verzekert schepen Kortrijk Spreekt Ruth Vandenberghe. “Iedereen zal een kans krijgen om te stemmen. Mensen die problemen ondervinden kunnen terecht op 1777 of bij onze buurt- of wijkwerkers.”

De schepenen beloven zich aan de uitslag van het referendum te houden op voorwaarde dat er minstens 2.000 van de 62.000 stemgerechtigden deelnemen aan de bevraging en dat het verschil tussen de pro’s en de contra’s minstens 2.5 procent bedraagt. “We rekenen erop dat de mensen met elkaar in debat zullen gaan“, verduidelijkt Ruth Vandenberghe. “Als er over het onderwerp mobiliteit gepraat wordt op de trein, op café en op sociale media, dan zijn wij al in onze opzet geslaagd.” De uitslag van de bevraging wordt al op zondag 20 oktober bekend gemaakt en zal live te volgen zijn via de sociale mediakanalen van de stad.

Wat als?

Mochten voldoende Kortrijkzanen voor een maandelijkse autovrije zondag blijken te zijn, dan zou die plaats vinden in de binnenstad, meer bepaald binnen het gebied van de fietszone. “Het zou gaan over een vaste zondag per maand, bijvoorbeeld de eerste of de laatste“, verduidelijkt schepen van Mobiliteit Axel Weydts. “Zodat de datum makkelijk te onthouden is. De autovrije zones worden afgezet tussen 10.00 en 18.00 uur. Zo geven we bewoners die later op de dag nog verre verplaatsingen moeten doen de kans hun wagen op tijd te verplaatsen. Geparkeerde auto’s mogen wel blijven staan. De stad zelf organiseert immers geen evenementen”, verduidelijkt hij.

Blijft de feeststemming die er op de jaarlijkse autoloze zondag in het centrum heerst dan achterwege? “Dat hoeft niet”, aldus de schepen. “Als bewoners of horecazaken zelf iets willen organiseren, dan nodig ik hen van harte uit om dat te doen. Ze zullen daar in elk geval alle kansen toe krijgen van het stadsbestuur.” Steps, fietsen en bussen van De Lijn zouden wel welkom blijven. Mensen die absoluut niet zonder auto kunnen, zullen een doorgangsbewijs kunnen aanvragen bij 1777. Bij een positieve uitslag is de invoer van de maandelijkse autovrije zondag gepland in het voorjaar 2020.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.