NMBS wil historische inkomhal van station Brugge heropenen: “En dat zo snel mogelijk”

De sluiting van de inkom van het station zorgt voor massaal protest in Brugge. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Na het massaal protest in Brugge – N-VA bezette de inkom – tegen de afgesloten inkomhal lijkt NMBS zijn kar te draaien. “De Belgische Spoorwegen hebben de vaste wil om de historische hal zo snel mogelijk voor het publiek heropenen en dit met een invulling die recht doet aan het historische karakter”, meldt woordvoerder Bart Crols.

NMBS opende in mei 2023 haar vernieuwde travel center voor de reizigers aan de kant Sint-Michiels van het station van Brugge. “Deze ingang is immers de afgelopen jaren een zeer drukke toegangspoort tot het station geworden. Dat heeft alles te maken met de groeiende aanwezigheid van scholen, diverse bouwprojecten en de kiss & ride zone”, zegt Bart Crols, woordvoerder van NMBS.

Buiten dienst

“De nieuwe klantenruimte werd tevens voorzien van sanitaire uitrustingen en andere moderne onthaalvoorzieningen waaronder een wachtzaal, met lockers, assisentiezuil voor mensen met beperkte mobiliteit”, vervolgt Bart Crols.

“In dat kader werd beslist de historische inkomhal eind december buiten dienst te nemen en werk te maken van dringende herstellingswerken en geplande instandhoudingswerken. De betrokken diensten van de stad werden hiervan ook ingelicht.”

Wandfresco

Momenteel loopt een offerte-aanvraag om het wandfresco in de hal te fixeren, met aansluitende uitvoering van de werken. “Ook de schade aan het plafond van de ondergang naar de hal zal worden hersteld en de volledige dakdichting zal worden vernieuwd. Al deze acties zijn momenteel lopende”, legt Bart Crols uit.

“Parallel wordt werk gemaakt van een nieuwe invulling van de historische hal en dit met het volste respect voor het historische karakter van de beschermde ruimte. Hierover zal onder meer met de stad worden overgelegd.”

“NMBS heeft de vaste wil om de historische hal zo snel mogelijk terug voor het publiek te openen en dit met een invulling die recht doet aan het historische karakter”, aldus de woordvoerder van NMBS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier