Luchthaven Kortrijk-Wevelgem mikt op toekomst als dronehub

Kristof Beirnaert (Droprise), Thomas De Meyer (Droprise), Sven Nachtergaele (POM West-Vlaanderen), Ludovic Claeys (Droprise) Jean de Bethune (voorzitter POM West-Vlaanderen), Hendrik-Jan Van Der Gucht (SkeyDrone), Geert Dangreau (POM West-Vlaanderen), Paul Gerard (ILKW), Stefaan Vaneeckhoutte (ILKW) en Pieter Decloedt (ILKW) © ILKW
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem (ILKW) zet verder in op een duurzame toekomst door volop de dronekaart te trekken. Eerste stap is de installatie van een gloednieuw dronedetectiesysteem om de veiligheid van het vliegverkeer op en rond de luchthaven te waarborgen.

West-Vlaanderen, topregio voor dronesector

POM West-Vlaanderen maakte de voorbije jaren duidelijk dat het West-Vlaanderen wil uitbouwen tot de regio voor drone-innovaties. Een volgende stap om onze provincie te ontwikkelen tot een topregio voor de ontluikende drone-industrie, is het activeren van de regionale luchthavens als toekomstige dronehubs. Maar die omschakeling gebeurt niet zomaar. “Om onbemand en bemand luchtverkeer met elkaar af te stemmen, moeten we eerst alle geautoriseerde en niet-geautoriseerde vluchten in en rond het West-Vlaams luchthavengebied in kaart brengen, veiligheid is primordiaal”, zegt Jean de Bethune. “Daarom gaven we SkeyDrone, dochterbedrijf van skeyes en Brussels Airport Company, gespecialiseerd in de implementatie van drones, de opdracht om de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem uit te rusten met dronedetectie-apparatuur. Visualisatie van al het luchtverkeer is essentieel als we drones willen integreren. Ook de luchthaven van Oostende-Brugge wordt hiermee uitgerust.”

Talrijke toepassingsmogelijkheden voor drones

“We kunnen drones inschakelen voor de inspectie en bewaking van start- en landingsbanen en andere infrastructuur”, zegt Jean de Bethune. “Bovendien zien we vanuit Kortrijk-Wevelgem enorme opportuniteiten om ook met grotere cargodrones aan de slag te gaan. Het gebruik van dergelijke drones verhoogt de efficiëntie, veiligheid en operationele processen aanzienlijk. Concreet kunnen we hierbij bijvoorbeeld denken aan de distributie van de dringende reserve-onderdelen.”

“We ondersteunen de veilige integratie van economisch relevante onbemande luchtvaart en volgen daarom de opkomende dronesector op de voet. Met de installatie van het dronedetectiesysteem zetten we opnieuw een belangrijke stap voorwaarts voor de luchthaven Kortrijk-Wevelgem”, aldus Johan Decuyper, CEO van Skeyes. “Met onze dronetest bepalen we de ideale positie van de mast voor de digitale toren. Met ons centraal verkeersleidingscentrum maken we de trafiek op de luchthaven in de toekomst nog efficiënter en veiliger. Hiermee bewijst de luchthaven dat ze klaar is om met een duidelijke visie de uitdagingen van een moderne regionale luchthaven aan te gaan. En daar bouwt skeyes graag aan mee!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier