Kustburgemeesters enthousiast over test reservatiesysteem NMBS voor kusttreinen

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)

De burgemeesters van Oostende en Blankenberge zijn tevreden over het reservatiesysteem dat NMBS wil testen voor treinen van en naar de kust. Dat zeggen burgemeesters Bart Tommelein en Daphné Dumery donderdag in een reactie aan Belga. Beide burgemeesters pleiten al langer voor betere spreiding en organisatie van de reizigersstroom van en naar de kust.

Oostende en Blankenberge zijn traditioneel de populairste badsteden voor dagjestoeristen die met de trein komen. Vorige zomer zorgde die massale toestroom van toeristen verschillende keren voor problemen. Burgemeesters Tommelein en Dumery pleitten sinds het begin van de coronacrisis dan ook regelmatig voor oplossingen omdat de situatie vaak onveilig was.

Ruim een jaar later, komt NMBS nu met het beloofde reservatiesysteem. De vervoersmaatschappij wil tijdens de zomervakantie een systeem van rechtstreekse treinen met reservatie van en naar de kust inzetten. Die “Kust-Express”-treinen zullen bovenop het gebruikelijke aanbod komen. In het eerste weekend van juni wordt een proefproject opgezet om het systeem uit testen. De kustburgemeesters zijn alvast tevreden over het project.

“Ik ben bijzonder opgetogen dat NMBS het probleem erkent en nu ook zelf initiatieven neemt om reizigersstromen beter te organiseren. Al zou het ook goed zijn om de routeplanner, waarop de drukte op treinen te zien is, nog wat meer onder de aandacht te brengen”, aldus Tommelein.

Ook burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery is opgelucht. “Dankzij dit systeem kunnen we ter plaatse de toestroom en uittocht veel beter in goede banen leiden. Met reservaties weten we perfect op voorhand hoeveel volk er op de treinen zit en kunnen we het aantal politiemensen bij ons correct inschatten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.