Geluidsmeting verkeer Ringbaan in Ingelmunster duurt drie jaar: “AWV liet ons niets weten”

Vrachtwagens en auto’s razen voorbij langs de Ringbaan, dichtbij de Europawijk in Ingelmunster. (foto FODI) © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

In 2018 ontving het schepencollege de vraag van een bewoner of er een geluidswerend scherm kon worden gebouwd tussen de Ringbaan en de Europawijk. Drie jaar later gebeurde er wel al een meting, maar het gemeentebestuur werd pas vorige week – na een vraag – op de hoogte gesteld van de resultaten.

Enigo Vandendriessche (Vooruit) kaartte dit als een extra agendapunt aan tijdens de online gemeenteraad van dinsdagavond via livestream. Door corona zat het college van burgemeester en schepenen weer ‘in hun kot’.

“De gemeente kan met wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een overeenkomst sluiten voor het bouwen van een geluidswerend scherm, waarbij de kosten worden verdeeld aan de hand van het gemeten geluidsniveau van het verkeer. Is het maximaal geluidsniveau minstens 80 dB(A), ter hoogte van de woning met de meeste overlast, dan betaalt AWV alle bouwkosten van het geluidswerend scherm. Ligt het geluidsniveau tussen de 65 en 80 dB(A), dan worden de kosten verdeeld onder de gemeente en AWV. Ligt het maximaal geluidsniveau lager dan 65 dB(A), dan betaalt de gemeente de volledige bouwkost als ze een geluidswerend scherm willen bouwen. Om het maximaal geluidsniveau te bepalen, diende een meting te worden uitgevoerd”, zegt Enigo Vandendriessche, die in 2018 een aanvraag indiende bij AWV voor een geluidsmeting.

“Deze meting liet maar liefst drie jaar op zich wachten, maar eind april van dit jaar kregen we toch het bericht dat er een meting werd uitgevoerd. Wat de resultaten betreft: het blijft stil. Burgers die drie jaar geleden een vraag stelden, hebben toch wel recht op een antwoord.”

Flirten met grens

Schepen Jan Rosseel (N-VA) reageerde in de online gemeenteraad: “AWV liet na om onze diensten te informeren over deze meting. Evenmin werden wij geïnformeerd over de resultaten van die meeting. We hebben hierover ons ongenoegen geuit aan het agentschap. We betreuren dat er geen betere communicatie was.”

“De metingen zelf werden uitgevoerd op 28 april 2021, maar wel met een weinig voorkomende windrichting, noordoosten. De metingen flirten met de grens van 65 dB. Of deze metingen de grens van 65 dB zouden halen bij de meest voorkomende windrichting (westen of zuidwesten), is niet duidelijk. Aangezien de resultaten van deze metingen ons pas een ruime week geleden bereikten, konden we deze nog niet bespreken met het agentschap. We willen die eerst bespreken vooraleer we eventueel bijkomende maatregelen uitvoeren.”

(PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier