Fietszones in Heule en Marke openen vrijdag: “Er verdwijnen geen parkeerplaatsen”

De fietszone in het centrum van de stad werd ongeveer een jaar geleden ingevoerd. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Na de invoering eind juni 2019 van de fietszone in het centrum van Kortrijk is het nu de beurt aan de deelgemeenten Heule en Marke. De aanpassingswerken gingen gisteren (dinsdag) van start. Om de hinder te beperken gebeuren de werken ‘s nachts. Als het weer mee zit gaan de fietszones vrijdag open.

Tussen 7 en 10 juli zal Trafiroad de signalisatie (verkeersborden) en markeringen op het wegdek aanbrengen, zowel in Heule als Marke. “Hiervoor zullen geen parkeerplaatsen verdwijnen“, belooft de stad. Er komt ook een rood vlak ter hoogte van de toegangen van de fietszone en er worden fietsemblemen aangebracht in de ganse fietszone. Deze maken de weggebruikers attent op de gewijzigde verkeerssituatie.

In de fietszone zijn auto’s welkom maar ze mogen de fietsers niet inhalen en rijden maximum 30 km per uur. Fietsers mogen de hele breedte van de weg (in een éénrichtingsstraat) of rijvak (in een tweerichtingsstraat) gebruiken. Zij mogen tragere auto’s rechts inhalen en tragere fietsers links inhalen.

Heule

De oude markeringen in Heule worden verwijderd d.m.v. waterstralen. Concreet gaat het over volgende straten: Zeger van Heulestraat (thv Antoon Van Liedekerkeweg), Kortrijkstraat (thv Peperstraat) en de Heulsekasteelstraat. Bijkomend wordt de noodzakelijke signalisatie aangebracht in de volledige fietszone. Deze werken worden overdag uitgevoerd.

Aansluitend worden de rode vlakken aangebracht in de volledige fietszone. Deze werken worden uitgevoerd d.m.v. een mobiele werf. Voor de werken in de Stijn Streuvelslaan is het noodzakelijk om de straat volledig af te sluiten. Er is een plaatselijke omleiding voorzien. Alle woningen blijven bereikbaar.

Marke

In de Kloosterstraat (thv rondpunt) worden de oude markeringen d.m.v. waterstralen verwijderd. Bijkomend wordt de noodzakelijke signalisatie aangebracht in de volledige fietszone. Deze werken worden uitgevoerd met een mobiele werf. In de eerste helft van augustus wordt ter hoogte van de toegangen van de fietszone nog een extra markering aangebracht in de rode vlakken.

Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “Om de hinder voor het verkeer te beperken, wordt ervoor gekozen om de werken in Heule en Marke ‘s nachts uit te voeren. Onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden zijn de werken klaar tegen 10 juli. ” De plaatselijke wielerclub opent de nieuwe fietszone op vrijdag 10 juli om 12 uur op Markeplaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier