Betonnen fietspaden in Zwevegem krijgen fietsvriendelijke slemlaag

Voor de renovatie van fietspaden voorziet Zwevegem 359.676 euro (foto GVH)©Geert Vanhessche
Voor de renovatie van fietspaden voorziet Zwevegem 359.676 euro (foto GVH)©Geert Vanhessche
Redactie KW

Om de veiligheid en het rijcomfort van betonnen fietspaden in Zwevegem te verbeteren, zullen deze een slemlaag krijgen. De gemeente start hiervoor een proefproject en voorziet een bedrag van bijna 360.000 euro.

In Zwevegem liggen er een heel aantal kilometer fietspaden in betonstroken. Dit is een duurzame vorm van verharding, maar het rijcomfort is op vele van deze fietspaden sterk verminderd.

Het gemeentebestuur wil nu extra inzetten op dat rijcomfort, voornamelijk bij de fietspaden die de dorpskern verbinden. Deze wil men verbeteren door het aanbrengen van een dubbele slemlaag bovenop de fietspaden in beton. “Het aanbrengen van een slemlaag zorgt ervoor dat een verarmd wegdek dat door de jaren heen poreus geworden is en de eerste tekenen van scheurvorming vertoont opnieuw verrijkt wordt en waterdicht gemaakt wordt. Het plaatsen van een slemlaag resulteert in een mooi egaal wegoppervlak met een verbeterde stroefheid en een verhoogd rijcomfort”, verduidelijkt schepen Marc Desloovere (Samen!).

Deze techniek wordt vooral toegepast op asfaltwegen als preventief onderhoud, maar kan ook toegepast worden op betonoppervlakken.

Fietsgemeente

Dit project is een proefproject op Zwevegems niveau. “Onze diensten verwerkten bewust diverse situaties en verschillende ondergronden in dit dossier om de komende jaren de evolutie van de slemlagen nauwlettend te kunnen opvolgen. Hieruit kunnen dan conclusies getrokken worden naar verder onderhoud van fietspaden en wegen. Op die manier willen we ook meewerken aan het verder uitrollen van Zwevegem als fietsgemeente. Door de combinatie met de invoering van de fietszone in Zwevegem-centrum kan dit een grote sprong voorwaarts worden op het vlak van fietsveiligheid en rijcomfort”, aldus de schepen

Voor de renovatie van de fietspaden in 2021 voorziet men 359.675,53 euro inclusief btw. Er zijn herstellingswerken gepland in de Zwevegemstraat, Zolderstraat, Verzetslaan, Moenstraat, Tiegemstraat, Stationsstraat, Schepen Joseph Vercruyssestraat-Minister Alfred de Taeyestraat en Bossuitstraat, dit onder voorbehoud van voldoende budget.

Moordstrookjes

Groen kon zich niet akkoord verklaren omdat het project enkel een slemlaag aanbrengt op de zogenaamde ‘moordstrookjes’, de fietspaden die rechtstreeks palen aan de rijweg. Wim Monteyne (N-VA) vroeg zich dan weer af wat er zal gebeuren met de fietspaden die niet in het dossier opgenomen zijn.

De gemeente reageerde met de opmerking dat men overweegt om paaltjes te zetten tussen de rijbaan en de fietspaden. Nu is dit nog niet voorzien. “Het procedé wordt al jaren toegepast in Limburg en ook in Waregem heeft men hier goede ervaringen mee. Er worden ook twee straten meegenomen die helemaal een slemlaag krijgen, omdat dit nu eenmaal goedkoper is.”

De Ingooigemstraat werd niet opgenomen in het project, omdat die in het dossier zit van de geplande rioleringswerken die normaal volgend jaar van start gaan.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.