Esen krijgt eerste Hoppinpunt

© GF
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Esen krijgt als eerste deelgemeente een Hoppinpunt, een plek waar de overstap van het ene vervoermiddel naar het andere vlot moet verlopen. Het Hoppinpunt in Esen is zo goed als afgewerkt. Daarna krijgen alle andere deelgemeenten ook zo’n punt. Burgemeester Lies Laridon licht toe.

“Een Hoppinpunt – de naam is afkomstig van het Engelse hop in, spring erin – is herkenbaar aan de zuil: bovenaan staat het logo van Hoppin”, vertelt Laridon (CD&V). “Aan de zuil – die wordt geplaatst door het Agentschap Wegen en Verkeer – hangt ook een fiche, die vertelt welke vervoermiddelen er beschikbaar zijn aan dat specifieke Hoppinpunt. Zo kunnen reizigers vlot hun reis uitstippelen. Een vervoersknooppunt met als doel de mensen gemakkelijk van het openbaar vervoer te laten gebruikmaken en ze gemakkelijk te laten overschakelen tussen de verschillende vervoersmodi, zoals van de fiets naar de bus of van de auto naar de bus terwijl de auto oplaadt, enzovoort. Ieder Hoppinpunt wordt op een andere manier ingericht: de vervoersnoden van de buurt verschillen immers per locatie. Daarom is een aanpak op maat nodig.”

Blindengeleiding

“De beide busperrons zijn al verhoogd aangelegd én zijn voorzien van een blindengeleiding. Op het busperron aan de kant van het Esenplein staat een bushokje met twee fietsnietjes, op het Esenplein zijn er twee parkeerplaatsen voor mindervaliden en vier fietsnietjes, en de stad voorziet op het Esenplein nog een laadpaal voor twee elektrische wagens met twee bijbehorende parkeerplaatsen. Dat verkeersreglement werd in vorige gemeenteraad goedgekeurd. Dan is er nog een Flexhalte voor het vervoer op maat, denk maar aan taxi’s en dergelijke.”

“Op de zuil staat welk vervoer daar beschikbaar is”

“De Hoppinpunten, die alle vervoersmogelijkheden bijeenbrengen, zijn een middel tegen de dreigende vervoersarmoede, centraal gelegen, herkenbaar en gemakkelijk te gebruiken”, zegt de burgemeester nog. “Hoppinpunten moeten volgens de Vlaamse overheid een aanvulling zijn op de reguliere bus- en tramverbindingen van De Lijn. De busperrons zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en door de aangelegde strip ook gemakkelijk te gebruiken voor blinden en slechtzienden.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier