“Eerste Harelbeekse wandelpool is meteen al een groot succes”

Foto Klaas Roobroeck
Foto Klaas Roobroeck
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vrije Basisschool Mariaschool is als eerste school in Harelbeke gestart met wandelpools: groepen kinderen die onder begeleiding van vrijwillige ouders en/of grootouders naar school wandelen. Het initiatief komt van het oudercomité en enthousiaste (groot)ouders.

De ouders en grootouders slaan de handen in elkaar om de schoolomgeving van de Mariaschool veiliger te maken. “Heel veel kinderen wonen in een straal van 500 meter van de school. We willen hen stimuleren om te voet te komen, in plaats van met de auto”, zegt Klaas Roobroeck, lid van de werkgroep ‘Veilige schoolomgevingen’ en medeoprichter van de wandelpools. Het nieuwe initiatief is nu al een succes. “In de eerste week mochten we 175 kleine wandelaars verwelkomen, de tweede week al 221. Zelfs op dagen waar het wat slechter weer is, zien we dat kinderen enorm graag mee wandelen met de wandelpool. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders zijn tevreden, omdat het hen ook wat tijd spaart in de drukke ochtendspits.”

Het oudercomité kreeg heel wat dankbare tips mee uit Deerlijk, waar het initiatief al bestaat. “Tips rond het engageren van vrijwilligers, de praktische uitwerking en communicatie.” De begeleiders volgden een cursus gemachtigd opzichter, georganiseerd door politiezone Gavers.

Vanuit de stad is zijn ze al een hele poos bezig met veilige schoolomgevingen. Zo is er het participatieproject Hallo Harelbeke, waar samen nagedacht wordt met directie, oudercomités en geïnteresseerde inwoners over pijnpunten in de schoolomgevingen.

Koning auto

“Uit deze gesprekken kwam vaak het punt dat de auto koning is, ook in schoolomgevingen waar het net zo belangrijk is dat kinderen zich veilig kunnen verplaatsen. Auto’s weren aan de schoolomgevingen en vervangen door duurzame verplaatsingen is een eerste stap. We kunnen dit initiatief alleen maar heel erg aanmoedigen”, zegt schepen van Mobiliteit Tijs Naert (Groen). Directeur Ruben Seynhaeve van VBS Mariaschool is eveneens tevreden: “Het is een topidee.”

Momenteel zijn er 20 vrijwilligers voor 4 wandelpools die elk een lus bedienen. De kinderen verzamelen tussen 8 en 8.10 uur. “Kinderen die op die route wonen, kunnen onderweg aansluiten. De wandelpools zijn alvast goed gestart, maar we kunnen nog extra begeleiders gebruiken”, aldus Klaas Roobroeck. “We vinden het ook super dat stad Harelbeke mee op de kar springt.” In de toekomst wil de school met enkele leuke acties inzetten op ledenwerving. “Op 26 mei wordt om 19.30 uur een nieuwe bijeenkomst gehouden met alle scholen en geïnteresseerde inwoners. De wandelpools van de Mariaschool zijn hopelijk de eerste van vele”, aldus schepen van Onderwijs Francis Pattyn (CD&V).

Inschrijven voor de bijeenkomst kan via hallo@harelbeke.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.