Eenrichtingsverkeer werd afgeschaft in Nieuwland

In de Vaartdijkstraat werd een tonnagebeperking ingevoerd. (foto PM) © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

Het stadsbestuur van Gistel kondigt “een belangrijke verandering aan in het verkeersbeleid om de veiligheid en leefbaarheid van de gemeenschap te verbeteren”, zo laat burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) weten.

“Na jaren van eenrichtingsverkeer in de Vaartdijkstraat, tussen de Brugsebaan en de Dullaertweg is er besloten die maatregel af te schaffen. Het eenrichtingsverkeer kwam er aanvankelijk na de vaststelling dat de hoge en zware verkeerslast – voornamelijk zwaar transport, dus – de dijk meermaals had beschadigd. Dit had ook gevolgen voor klassieke personenvervoer en vooral voor de inwoners van Moere die richting Westkerke en Oudenburg wilden rijden.”

In plaats van het eenrichtingsverkeer voerde de stad nu een tonnagebeperking in.

“Deze vrachtbeperking geldt niet alleen voor de Vaartdijkstraat, maar voor het volledige Nieuwland. Met deze maatregel willen we het Nieuwland aangenamer en veiliger maken voor de zachte weggebruiker”, aldus Defreyne. “Bewoners en bezoekers kunnen nu in beide richtingen door de straat rijden, terwijl zwaar transport wordt ontmoedigd. We zijn ervan overtuigd dat deze verandering een positieve impact zal hebben.”

Veiligere stad

Recent nog nam het stadsbestuur andere verkeersmaatregelen om de veiligheid te verhogen. Basisschool De Driespan krijgt een schoolstraat, in Gravenbos komt een fietspad gemengd gebruik tussen de Pieter Bortierlaan en Hogenbilk.

De Putbekestraat wordt een fietsstraat met beperkt éénrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer om hinder voor fietsers te minimaliseren. Ook in de Callaertswalledreef komt een fietsstraat én fietssuggestiestroken, en komen de bestaande wegversmalling dichter naar de schooltoegang voor een veiligere schoolomgeving. “We begrijpen dat dit aanpassing vergt en waarderen de medewerking van alle weggebruikers. Samen kunnen we een veiligere, gezondere en duurzamere stad creëren”, klinkt het. (TVA)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier