Metershoge masten markeren Oostendse haventoegang

Redactie KW

Woensdag is langs de Oosteroever in Oostende een groene mast van 15 meter hoog geplaatst. Een grijze mast van 13,5 meter stond er al en nog voor de zomer komt er ook nog een rode mast. Deze operatie is meteen het sluitstuk van de werken aan de Oostendse havengeul.

De masten – een grijze, een groene en een rode – zullen instaan voor de havensignalisatie. De grijze mast, eigenlijk een toren van 13,5 meter hoog, staat al op de kop van de oostdam en regelt met zijn drie verticaal geplaatste lichten het in- en uitgaand scheepsverkeer in de haven.

Woensdag is op de kop van de westdam de 15 meter hoge havenlichtmast geplaatst. Die is volledig in het groen geschilderd, een primeur voor onze kust. Het groene licht in de lantaarn, dat dag en nacht brandt, markeert voor de binnenvarende schepen de stuurboordzijde. Ten laatste tegen de zomer komt op de oostdam dan de rode, even hoge tegenhanger, met een rood licht dat de bakboordzijde aangeeft.

De huidige halogeenlampen worden vervangen door onderhoudsvriendelijke en beter zichtbare led-verlichting en de drie masten zijn via een deur toegankelijk voor onderhoud. (ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.