De baan is vrij om de Put aan te pakken: geen enkel bezwaarschrift tegen nieuwe verkeerswisselaar

Het openbaar onderzoek leverde niet één bezwaarschrift tegen de heraanleg van de verkeerswisselaar R8-A19 op.© Olaf Verhaeghe
Het openbaar onderzoek leverde niet één bezwaarschrift tegen de heraanleg van de verkeerswisselaar R8-A19 op.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het jarenlange studiewerk van het Agentschap Wegen en Verkeer voor de heraanleg van het beruchte knooppunt Kortrijk-West heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Tegen de nieuwe inrichting van de verkeerswisselaar van de R8 met de A19 van en naar Ieper is niet één opmerking of bezwaarschrift geformuleerd. De bal ligt nu in het kamp van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die de omgevingsvergunning voor het miljoenenproject kan goedkeuren. En dat zou wel eens sneller dan gepland kunnen.

Goed nieuws voor wie al jaren hoopt op de heraanleg van de verkeerswisselaar aan Kortrijk-West. Het openbaar onderzoek naar de grootschalige vernieuwingsoperatie van het knooppunt van de R8 met de A19 heeft niet één bezwaarschrift of opmerking opgeleverd. De periode om opmerkingen te maken bij de plannen liep vorige week dinsdag af. “Maar noch digitaal noch analoog zijn bij de diensten van het Departement Omgeving bezwaren overgemaakt”, zo bevestigt woordvoerder Brigitte Borgmans. “Ook bij de stad Kortrijk en de gemeenten Wevelgem zijn geen opmerkingen binnengekomen.”

Dat de Put zoals het beruchte knooppunt in de volksmond wordt genoemd, aan vernieuwing toe is, is al langer geweten. De voorbije decennia werd de verkeerswisselaar meermaals als prioriteit naar voren geschoven. Maar perikelen rond onteigeningen en gebrek aan financiële middelen van Vlaanderen om de werken effectief uit te voeren, zorgden telkens voor uitstel.

Tot eind vorig jaar, wanneer Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) aankondigde in 2021 20,6 miljoen euro vrij te zullen maken voor de effectieve heraanleg. Voor die werken kunnen starten, moet echter een omgevingsvergunning worden goedgekeurd. Die beslissing komt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) toe. Dat moet ze ten laatste op 14 juli 2021 doen. “Maar nu blijkt dat er geen bezwaarschriften zijn, kan dat uiteraard een stuk sneller”, zegt haar woordvoerder Andy Pieters. “De kans is reëel dat we hier op korte termijn vooruitgang kunnen maken.”

Zoals bekend maken de U-bochten met verkeerslichten plaats voor een vlotte trompetaansluiting. Het verkeer zal zo niet langer moeten kruisen wat de kans op ongevallen op het knooppunt aanzienlijk vermindert en de doorstroming tijdens de spits vergemakkelijkt. Geluidsschermen van zo’n drie meter hoog moeten de hinder voor omwonenden tot een minimum beperken. Ook ter hoogte van de afrit Gullegem/Moorsele aan de A19 zal worden gewerkt. Die afrit komt zo’n honderd meter dichter bij de Gullegemstraat om invoegen makkelijker te maken. Een exacte datum om de werken aan te vatten, is er nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier