Snelheidsbeperking van 30 km/u op Gistelsesteenweg in Oostende: “Willen een veilige doorgang voor fietsers”

Op de Gistelsesteenweg in Oostende moeten fietsers hun oversteek aanvragen, via een knop die het verkeerslicht bedient. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op een deel van de Gistelsesteenweg in Oostende geldt tot eind 2024 een snelheidsbeperking van 30 km per uur. “We willen een veilige doorgang voor fietsers”, luidt het bij politie. Er werden ook verkeerslichten geplaatst.

Op de Gistelsesteenweg tussen het rondpunt met de Zandvoordeschorredijkstraat en de Rietmusstraat geldt tot eind dit jaar een snelheidsbeperking van 30 km/u. Led-borden wijzen de chauffeurs daar in beide rijrichtingen op. Middenin de strook bevinden zich verkeerslichten en een soort oversteekplaats voor fietsers. Oorzaak van de nieuwe verkeerssituatie zijn de werken in de Stuiversstraat tussen het rondpunt en de Smientstraat.

STOP-principe

Woordvoerder Eline Goeminne van de Oostendse politie: “Door die werken is het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk onderbroken. Er werd een veilig alternatief voorzien voor de fietsers. Ze moeten hun oversteek aanvragen, via een knop die het verkeerslicht bedient. Zo hebben ze een veilige oversteek in overeenstemming met het STOP-principe. Er is een snelheidsbeperking omdat de kans op een dodelijk ongeval beduidend kleiner is als de automobilist de lichten niet tijdig ziet of de fietser oversteekt zonder aanvraag.” Bedoeling is dat de fietsers na het oversteken via een pad de wijk Baanhof bereiken.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier