Meulebeeksesteenweg en Tieltstraat (N399) krijgen trajectcontrole

Ook in de Meulebeeksesteenweg, tussen Tielt en Meulebeke, komt een trajectcontrole. © WMe
Redactie KW

Op zeven plaatsen in West-Vlaanderen installeert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) binnenkort nieuwe trajectcontroles. Ook in de Meulebeeksesteenweg, tussen Tielt en Meulebeke, komt een trajectcontrole. Daar staan nu ook al ANPR-camera’s, al dienen die niet voor trajectcontroles.

Afgelopen weekend maakte Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) een lijst bekend van twintig prioritaire locaties, samengesteld op basis van de ongevallencijfers en gereden snelheid. Enkele locaties daarvan waren begin 2023 al aangekondigd. Ook de N399 (de Tieltstraat in Meulebeke en de Meulebeeksesteenweg in Tielt) stond toen al op de lijst. Opvallend genoeg hangen er nu ook al camera’s langs die verbindingsweg. We staken even ons licht op bij het stadsbestuur van Tielt, maar aangezien het om een gewestweg gaat heeft de stad geen zicht op de functie van die camera’s.

Bestaande ANPR-camera is van politie

Navraag bij AWV wijst uit dat de huidige camera’s niet dienen voor trajectcontrole. “Ter hoogte van het kruispunt met de Pittemstraat hebben we recent roodlichtcamera’s geplaatst om wagens die door het rood rijden op beeld vast te leggen”, zegt Eveline Vandecaetsbeek van AWV. “Wij gaan effectief een nieuwe trajectcontrole installeren op een nieuwe site, vermoedelijk tussen kilometerpunt 3.6 (ter hoogte van de autokeuring in Tielt – red.) en 6.7 (ter hoogte van het kruispunt met de Pittemstraat – red.) op de N399. De plaatsbezoeken daarvoor zullen nog dit jaar gebeuren. Anderzijds staat er op kilometerpunt 4 nu ook een cameraportaal van de federale overheid met een ANPR-camera, om nummerplaten te herkennen bij bijvoorbeeld inbraken. Die is niet van ons en is er gekomen op vraag van de politie. Mogelijk zou dat portaal wel geïntegreerd kunnen worden in ons trajectcontrolesysteem.”

Concrete en doeltreffende maatregel

De voorbije jaren zijn er al heel wat trajectcontroles bijgekomen zijn in Vlaanderen, onder meer op de Wingensesteenweg tussen Tielt en Wingene. Momenteel zijn er in Vlaanderen 314 geïnstalleerde trajectcontroles, op 175 locaties. Daarnaast zijn er 52 trajectcontroles in uitvoering, op 26 locaties. En de Vlaamse regering blijft inzetten op de uitrol ervan. “Onderzoek wijst uit dat op plaatsen waar we handhaven op snelheid via trajectcontroles, het aantal ongevallen daalt, ook net vlak voor en na het traject”, aldus minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “De trajectcontroles zijn geen pestmaatregel, wél een concrete en doeltreffende maatregel in de strijd tegen ongevallen door overdreven snelheid.” (SV)

Een overzicht van alle bestaande trajectcontroles in Vlaanderen is te vinden op https://wegenenverkeer.be/controles/snelheidscontroles/trajectcontroles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier