Basisschool Noord krijgt als eerste in Harelbeke eigen schoolstraat

We herkennen onder meer directeur Leen Pison, gemeenteraadslid en lid van de mobiliteitscommissie Wout Pattyn en schepen van Mobiliteit Tijs Naert bij de voorstelling van het schoolstraatproject eerder dit jaar. © LOO
Peter Van Herzeele

Vanaf 3 juni tot het einde van het schooljaar wordt in Hulste de allereerste schoolstraat getest. Daarna wordt het project geëvalueerd. “Indien positief kunnen we nadenken over een definitieve invoering”, zegt schepen van Mobiliteit Tijs Naert.

De campagne ‘Paraat voor de schoolstraat’ is een voorstel van de ‘Taskforce Luchtkwaliteit Schoolomgevingen’ die werd opgericht op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. De campagne roept alle Vlaamse scholen op om een schoolstraat te testen. Op die manier wil de campagne werk maken van gezonde en aangename schoolomgevingen met betere luchtkwaliteit, kansen voor vergroening, sociaal contact, beweging, duurzame verplaatsingen en een betere verkeersveiligheid. De Stedelijke Basisschool Noord Hulste sprong mee op de kar.

Aan onze schoolpoort is het ‘s morgens en ‘s avonds een drukte van jewelste. Vele ouders en grootouders bewegen zich daar heen en weer om hun telg op school te krijgen. Een gevolg daarvan was dat heel wat kinderen in een onveilige situatie terechtkwamen door het vele autoverkeer aan de poort”, aldus directeur Leen Pison. “Bovendien willen we meer kinderen te voet en op de fiets krijgen, dat is gezond. Met de mobiliteitscommissie bekeken we de situatie en stelden voor om een schoolstraat in te richten: een straat waar tussen bepaalde uren geen auto’s in of uit kunnen“, duidt schepen van Mobiliteit Tijs Naert (Groen). In overleg met de politie, leerkrachten en de ouderraad werd er een plan gemaakt om van start te gaan op 3 juni.

Inspanning

Wat dit betekent? De Tieltsestraat wordt aan het begin en einde van de schooldag gedurende een half uur afgesloten ter hoogte van de Meidoornlaan. “Met uitzondering van hulp- en nutsdiensten is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. De straat is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers”, vertelt gemeenteraadslid Wout Pattyn (N-VA), als lid van de mobiliteitscommissie. De schoolstraat wordt getest van 3 juni tot en met het einde van het schooljaar. De straat is tijdens die periode afgesloten op schooldagen tussen 8.10 en 8.40 uur en tussen 15.45 en 16.15 uur, dit op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op woensdag is dit tussen 11.30 en 12.05 uur. Wie met de wagen komt, kan deze parkeren in de Meidoornlaan of de Beukenlaan en van daaruit te voet verder gaan. “We kunnen dit echter niet alleen. Om tot een geslaagd proefproject te komen, wordt dagelijks van iedereen een kleine inspanning gevraagd. Wij rekenen hiervoor ook op medewerking. Na de test bekijken we samen wat goed was en wat beter kan. Bij een positieve evaluatie kunnen we nadenken over een definitieve invoering”, besluit schepen Tijs Naert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.