5 snellaadstations in West-Vlaamse grootsteden in aantocht: Oostende en Roeselare eerst aan de beurt

Een simulatie van het snellaadstation in Roeselare op de zone Nieuwe Abele.© Fastned
Een simulatie van het snellaadstation in Roeselare op de zone Nieuwe Abele.© Fastned
Phebe Somers

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) heeft het Europese snellaadbedrijf Fastned geselecteerd voor de uitrol van vijf grote snellaadstation in onze provincie. Door zo’n station kunnen er honderden elektrische voertuigen per dag opgeladen worden met een laadsnelheid tot 300 kW. De eerste twee concessieovereenkomsten voor een station in Roeselare en Oostende zijn nu getekend.

Waar de drie andere snellaadstations komen, wil Fastned nog niet bekend maken. “Wel kunnen we al meegeven dat ze gelijkmatig verspreid zullen liggen in de provincie. We hebben gekozen voor de centrumsteden in West-Vlaanderen, waar Roeselare en Oostende natuurlijk een goed voorbeeld van zijn’, laat PR-manager Kyra Hartlief weten.

16 voertuigen tegelijk

Alle snellaadstations worden gerealiseerd op bedrijventerreinen van de WVI nabij drukke uitvalswegen. In Roeselare en Oostende kunnen we binnen het jaar de stations verwachten. De overige locaties zullen in de komende jaren volgen. De bedoeling is dat op elk laadstation 16 voertuigen tegelijk kunnen opgeladen worden. Alle geleverde stroom zal afkomstig zijn van lokale Belgische zon en wind productie.

Kris Declercq, voorzitter WVI en burgemeester van Roeselare, is verheugd dat hij met ‘zijn’ stad een voortrekkersrol kan opnemen: “Als voortrekker van de energie switch speelt WVI met haar bedrijventerreinen een cruciale rol. Een belangrijke stap hierin is de elektrificatie van de mobiliteit. Door de uitbreiding van het aantal snellaadstations voor elektrische voertuigen langs de (West-)Vlaamse wegen maken we het gebruik van elektrische voertuigen gemakkelijker. Fastned is hier de geschikte partner voor.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.