Vastgoedcrisis aan de kust lijkt voorbij

Redactie KW

Het effect van de economische crisis op de vastgoedmarkt in de kustgemeenten lijkt voorbij in het tweede kwartaal van 2010. Sinds het tweede trimester van 2009 stegen de vastgoedactiviteiten in heel België opnieuw. Aan onze kust was de stijging veel groter dan het Belgisch gemiddelde. De cijfers komen van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

In De Panne en Nieuwpoort stijgen de transacties het meest. Het zwaarst getroffen door de crisis waren Zeebrugge, Heist-aan-Zee en Bredene. De activiteiten lagen er in het tweede kwartaal nog 25 tot 40 procent onder het crisisniveau.

Knokke en Oostende zijn respectievelijk goed voor 15 en 25 procent van alle transacties in de eerste helft van 2010. Knokke springt er ook uit voor de gemiddelde transactieprijzen in diezelfde periode. Een appartement kost er gemiddeld 489.123 euro, een huis 556.456 euro.

Opvallend daarbij is dat enkel in Knokke en Heist-aan-Zee de appartementenprijzen boven het kustgemiddelde liggen. Met beide gemeenten niet meegerekend, kost een appartement er gemiddeld 174.065 euro, een huis 187.822 euro.

Een appartement is het goedkoopst in Bredene en Middelkerke. Lager-dan-gemiddelde huizenprijzen zijn er in Nieuwpoort, Oostende en Middelkerke.

Meer hierover in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.