Vakbonden Bombardier teleurgesteld over toewijzing GEN Brussel

Redactie KW

De vakbonden bij trein- en tramconstructeur Bombardier Transportation in Brugge reageren teleurgesteld op de mogelijke toewijzing van het Gewestelijk Expresnet Brussel (GEN) door de NMBS aan Siemens. De vakbonden vrezen voor afvloeiingen. Bij Bombardier Transportation in Brugge werken 800 arbeiders. De NMBS geeft geen commentaar.

Volgens de informatie van de vakbonden zou de NMBS op vrijdag 7 maart een eerste beslissing hebben genomen over het GEN. Daarbij zou Siemens voorwaardelijk zijn aangeduid als ‘prefered bidder’.

In Brugge werd het personeel maandag geïnformeerd. De directie van Bombardier Transportation heeft in het verleden steeds gewezen op het belang van het dossier GEN voor het voortbestaan van de vestiging in Brugge.

De vakbonden betreuren dat de NMBS bij haar beslissing vermoedelijk de prijs liet primeren op het comfort voor de reiziger en de tewerkstelling in eigen land. De vakbonden roepen dan ook de verantwoordelijken op tot bezinning. “Ofwel kies je misschien een iets duurdere, maar ook comfortabelere trein, waardoor je tenminste de tewerkstelling in België ondersteunt; ofwel kies je een onrealistisch lage prijs in verhouding tot de kwaliteit en neem je het risico op een sociaal bloedbad bij de nog enige Belgische constructeur van spoorrijtuigen”, roept Luc Logghe van ACV-metaal op.

De vakbonden geven dinsdag om 11.00 uur toelichting tijdens een persconferentie op het Brugse stadhuis. De NMBS geeft momenteel geen commentaar. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.