Student trekt met ‘zonneboom’ naar sloppenwijken

Redactie KW

Een student management uit Izegem trekt samen met twee buitenlandse studenten naar sloppenwijken met een ‘zonneboom’. De drie wonnen in Shangai een prijs met hun project rond ‘gedecentraliseerde groene energievoorziening’.

“De Solar Change Tree ziet eruit als een boom waarbij zonnepanelen het bladerdek vormen. De opgewekte energie gaat via de stam naar de grond waar de energieconversie zal plaatsvinden”, legt student Karel Vanacker uit. “Mensen in sloppenwijken kunnen er energie voor zichzelf mee opwekken en zelf instaan voor het onderhoud”.

Het team bestaat uit Izegemnaar Karel Vanacker, de Nederlandse Tineke Franssen en Duitser Kai Hermsen. Ze werden geselecteerd uit meer dan 1.000 deelnemers voor de internationale Shangai 2010 Award.

Laatstejaarsstudenten en jonge ondernemers die minder dan drie jaar actief zijn konden een businessmodel indienen voor een duurzaam stadsproject dat de levensomstandigheden voor bewoners verbetert.

Naast een geldprijs van 3.600 euro kregen de drie een mentorship van toonaangevende bedrijven aangeboden. De Shanghai 2010 Award wordt georganiseerd door de HEC school Europa in Parijs en de Tshinghua University in Peking.

Voor de productie van de ‘Solar Change Tree’ krijgen de initiatiefnemers de steun van het Franse Schneider Electric. Ze hopen de ‘zonneboom’ aan een betaalbare prijs te verkopen via een systeem van microfinanciering.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier