Stad koopt schilderij van oud-Ieperling Senave

Redactie KW

De stad Ieper koopt een schilderij uit 1797 van de schilder Jacques-Albert Senave aan. Het gaat om een paneel van 45 op 56 cm met als titel ‘Parodie van Zeuxis’. Van Senave is tot nu toe omzeggens niets terug te vinden in Vlaanderen. Nochtans is hij uit West-Vlaanderen afkomstig.

Hij werd geboren in 1758 in Lo en was in 1778 een van de eerste leerlingen van de kersverse Academie van Ieper. Met steun van Ieperlingen kon hij zijn studies in Parijs afmaken en daar heeft hij ook carrière gemaakt. Hij beoefende allerlei genres: portret, landschap, relieugeuze en mythologische composities… in de stijl van Vlaamse meesters als Teniers.

In 1782 zetelde hij in de jury van de Ieperse Academie en in 1812 schonk hij een van zijn belangrijkste werken, nl. ‘Het atelier van Rembrandt’ aan de stad. Hij werd eredirecteur benoemd van de Ieperse academie en zijn schenking lag aan de basis van het Stedelijk Museum: er werden andere schilderijen geschonken en gekocht en hiermee werd een zaal in het stadhuis ingericht. Het schilderij ‘Het atelier van Rembrandt’, het enige dat Ieper bezat van Senave, werd vernietigd door het oorlogsgeweld in 1914.

De Ieperse conservator Jan Dewilde kon recent het schilderij ‘Parodie van Zeuxis’ op de kop tikken bij een kunsthandelaar in Parijs. Het verkeert in zeer goede staat. De verkoopprijs bedraagt 24.200 euro. Volgens schepen Frans Lignel staat de verkoopprijs zeker in verhouding tot de marktwaarde van het schilderij, van wie eind 2006 trouwens een veel kleiner werk voor 40.000 euro werd gekocht door het Louvre.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.