Sloop voormalige Sint-Niklaaskliniek start deze maand

Redactie KW

Deze maand nog start in Kortrijk de sloop van de voormalige Sint-Niklaaskliniek. Op de site komt het nieuwe woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Het grote afbraakproject verloop in fazen.

Bovendien zijn er strikte afspraken gemaakt om de overlast door de sloop voor de omwonenden te beperken. Sloop en nieuwbouw duren tot 2016. De Sint-Niklaaskliniek wordt losgemaakt van het aanpalende klooster. Voor het smalle Sint-Niklaasstraatje gelden er extra veiligheidsmaatregelen. “Deze veiligheidsmaatregelen bestaan uit het plaatsen van netten om het vallend puin op te vangen. We hebben ook aandacht voor het dwarrelend stof door met benevelaars de stofhinder te beperken”, zegt Bernard Bruggeman van het WZC Sint-Vincentius.

De historische gevels blijven staan, de huizen zelf gaan tegen de vlakte. In eerste fase wordt alle bruikbaar materiaal uit de slooppanden gerecupereerd. Begin volgend jaar begint de echte afbraak. Na de bouwvakantie van 2013 begint de bouw van een nieuw centrum op maat van de noden van de Kortrijkse zware zorg behoevende bejaarden. Het hele project kost 25 miljoen euro. Omdat de site aan de Houtmarkt deel uitmaakt van de oude Kortrijkse binnenstad vindt er voor de start van de nieuwbouw eerst nog een archeologisch onderzoek plaats.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.