Zwevegemse Europawijk viert de toekomst met Pleintjesfeesten

Bewoners en mensen van Leiedal en de gemeente op de voorstelling van de resultaten. © GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Woensdag werden de resultaten voorgesteld van de denkoefening over de toekomst van de Europa- en de Kouterwijk in Zwevegem.

In het participatief traject ging intercommunale Leiedal samen met de gemeente en een aantal partners grondig in dialoog met de inwoners. “Het traject mikte enerzijds op duurzame veranderingen en anderzijds op het uittesten van een toegankelijke, informele methodiek om bewoners zoveel mogelijk te betrekken bij de uitbouw van hun omgeving”, zegt Lieve Custers van de UHasselt, die vorige zomer twee maanden de wijk introk. “Tijdens die gesprekken gaf de buurt vooral aan te willen inzetten op meer sociale uitwisseling, niet alleen op straat maar ook tussen de verschillende delen van de wijk en op publieke plekken.”

De projectpartners koppelden de feedback terug naar de bewoners en zorgden voor gericht advies van experten. Zo kon de buurt aansluiten op een wijkwandeling met focus op trage wegen en biodiversiteit. Verder kregen bewoners advies op maat van de Renovatiecoach en konden ze deelnemen aan een budget game met het oog op de herinrichting van de groene pleintjes in de wijk.

Herwaardering van het groen en Pleintjesfeesten

Op het eind van het traject kwamen twee concrete zaken naar voor. “Zo willen de bewoners de groene pleintjes in de wijk anders, groener en kindvriendelijker zien. Anderzijds willen ze de Pleintjesfeesten, een oude wijktraditie, terug nieuw leven inblazen”, aldus Lieve Custers.

Ook de gemeente heeft oor naar de herwaardering van het groen in de wijk. Zij werken ondertussen, samen met de buurt, de eerste ideeën uit voor het rondpunt in de Frankrijklaan, aan de ingang van het park.

Wat de Pleintjesfeesten betreft, is er ook initiatief genomen. Dit initiatief komt van Willy Pieters die van 22 tot 26 juli opnieuw een voetbaltornooi organiseert. “Kort na het EK gaat op het grasplein de eerste vernieuwde versie van het voetbaltornooi door. Iedere ploeg neemt daarbij deel onder de vlag van een van de landen uit de wijk, als een knipoog naar het verleden”, besluit Willy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier