Zwevegem wil nieuwe begraafplaats openen op 1 november 2022

Schepen Marc Desloovere bij het Lettenhofpark waar volgend jaar het nieuw kerkhof opent. © Geert Vanhessche
Redactie KW

Met de afwerking van de ophogingswerken is de realisatie van het Lettenhofpark in Zwevegem-Knokke een stap dichterbij. De komende maanden staan nog heel wat werken op het programma om dan op 1 november 2022 de eerste boom te planten op het nieuwe kerkhof om dit officieel te openen.

Je kon er de afgelopen maanden niet naast kijken. Langs de Avelgemstraat in Zwevegem-Knokke werden tientallen vrachtwagens aarde, goed voor 33.000 kubieke meter, aangevoerd om een ophoging uit te voeren. Dit werk werd half september afgewerkt en direct ingezaaid met een bloemrijk mengsel.

“De ophoging was nodig om het terrein toegankelijker te maken en vlot te draineren. De volledige begraafplaats wordt immers door een grachtenstelsel opgedeeld in thematische eilanden. Zo zullen er eilanden zijn voor klassiek begraven, maar even goed een bosbegraafplek en een boomgaardbegraafeiland. Ook een strooiweide, een kinderbegraafplaats en een sterrenweide komen aan bod. Een sterrenweide is een plek waar levenloos geboren kinderen een rustplek kunnen krijgen. In het Lettenhofpark krijgen deze kinderen voor het eerst in Zwevegem een aparte ruimte”, verduidelijkt schepen van Begraafplaatsen Marc Desloovere (Samen!) de plannen.

Betonpaden

Momenteel is men volop bezig met de voorbereiding van de tweede fase, de aanleg van de betonpaden en infrastructuur. Deze werken zijn voorzien om volgend voorjaar uit te voeren. “De betonpaden zullen ervoor zorgen dat alle eilanden vlot bereikbaar zijn. Eens je op de eilanden komt, brengen graspaden je waar je moet zijn. Tegelijkertijd wordt er ook een nieuwe fietsverbinding gerealiseerd tussen het Guldenspoorpad en de Avelgemstraat. Hierdoor wordt ook het achtergelegen speelbos van het Lettenhofpark beter toegankelijk. Op deze fietsas wordt er openbare verlichting voorzien”, aldus de schepen.

Verder worden er in en rond de begraafplaats zitbanken, watertappunten en afvalbakken voorzien. In een derde fase, in het najaar van 2022, zal de gemeentelijke groendienst in samenwerking met tAlternatief de aanplant doen van deze volledige begraafplaats.

25.000 struikjes

“Er worden maar liefst 220 bomen en 25.000 struikjes aangeplant. Het zal dan ook samen met het bestaande speelbos een groene long van meer dan 10 ha vormen voor Zwevegem. De eerste boom zouden we aanplanten op de symbolische datum van 1 november 2022. Dit zou dan ook de datum worden van de officiële opening. De rest van de aanplant zou dan aansluitend uitgevoerd worden zodat alles afgewerkt raakt tegen Kerstmis.”

Reglement

De schepen maakt evenwel de bedenking dat om effectief te kunnen starten met begraven het begrafenisreglement moet aangepast worden. “Op vandaag hebben wij nog geen sterretjesweide, noch een bosbegraafplaats. Een aanpassing van het reglement is dus noodzakelijk. Binnen de dienst ‘burger en welzijn’ wordt hier momenteel aan gewerkt. Wanneer we dus effectief zullen starten met begraven moet nog worden beslist door het schepencollege. “Dit kan ofwel op 1 november 2022 zijn, ofwel ten laatste 1 januari 2023. Als we rekening houden met de aanplant die zal gebeuren in de maand november en deels in december 2022, is het misschien nog niet aangewezen om tijdens deze werken al effectief te begraven”, maakt schepen Desloovere nog een bedenking. (GVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier