Zwevegem mooi zevende in verkiezing tot Fietsgemeente

Schpen Marc Desloovere bij het LED-bord in de Hugo Verrieststraat, dat ook de fietsveiligheid verhoogt. (foto GJZ) © Geert Vanhessche
Redactie KW

Zwevegem grijpt naast de titel van Fietsgemeente maar maakte wel een mooie vooruitgang. De gemeente eindigde op een zevende plaats op Vlaams niveau. Schepen van Mobiliteit Marc Desloovere is blij, maar had toch meer verwacht.

Met een 7 op 10 weet Zwevegem zich op een zevende plaats te nestelen in de categorie van gemeenten tussen de 20.000 en 50.000 inwoners. In onze provincie deed enkel Koksijde beter.

“Dit resultaat stemt mij uiteraard tevreden, maar toch ben ik een beetje ontgoocheld in de beslissing van de jury”, vertrouwt schepen Marc Desloovere (Samen!) ons toe. “Als we zien welke vooruitgang we gemaakt hebben, van 54,9% in 2020 naar 70,3% nu, hadden we toch enige erkenning verwacht. Hoeveel gemeenten kunnen op een periode van anderhalf jaar dergelijke stijging voorleggen?”

Volgens de schepen komt die stijging niet zomaar uit de lucht gevallen. “Wij hebben het voorbije jaar enorme inspanningen gedaan om de verkeers- en vooral de fietsveiligheid te verbeteren. Zo werden alle betonfietspaden die de verbinding tussen de diverse dorpskernen maken, voorzien van een slemlaag in asfalt en een duidelijke fietspad markering. Dit zorgt voor een enorm verschil in het fietscomfort en veiligheid.”

Fietszone in centrum

“Wij hebben een fietszone voorzien in het centrum van Zwevegem die zes km omvat en hierdoor alle scholen in ons centrum met elkaar verbindt.”

Verder somt de schepen nog een aantal realisaties op zoals de opwaardering naar een veilige schoolomgeving in Zwevegem-Knokke met aandacht voor veilige oversteekplaatsen voor fietsers en ook de plaatsing van de verkeerspoppen Tom & Lily in diverse schoolomgevingen, om er maar enkele te noemen.

In Zwevegem deden ook de deelfietsen hun intrede en waren er diverse sensibiliseringscampagnes.

Volgens de schepen baseert men zich bij de erkenning tot fietsgemeente louter op de ingediende resultaten van de online bevraging. “De vraag is dan in hoeverre dit een objectieve score is en of deze rekening houdt met de geleverde inspanningen. Niemand van de jury kwam kijken of er inspanningen geleverd werden door de besturen” besluit schepen Desloovere. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier