Zware uitslaande loodsbrand in Watou bij Poperinge

Redactie KW

Omstreeks 7.55 uur op nieuwjaarsmorgen werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een uitslaande brand langs de Watouseweg in Watou.

Een loods naast een horeca-gelegenheid brandde volledig uit. In de loods was een voorraad hout en een mazouttank aanwezig. Er bevonden zich ook gasflessen. Door de brand is het dak van de loods deels ingestort. Er ontstond een grote rookontwikkeling die van ver te zien was.

Niemand was aanwezig in het gebouw bij het uitbreken van de brand. Meerdere tankwagens van de nabijgelegen posten Ieper en Houthulst werden ter versterking opgeroepen om het nodig bluswater aan te voeren. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Een firma gespecialiseerd in afbraakwerken is ter plaatse om de loods te legen zodat de brandweer kan nablussen. De Watouseweg is nog enkele uren volledig afgesloten voor alle verkeer.

Asbest

“Op de loods lagen asbestplaten”, zegt Kristof Louagie, woordvoerder van brandweerzone Westhoek. “Aan alle omwonenden en personen die in de omgeving van de rookpluimen kwamen, wordt aangeraden hun kledij te wassen en schoenen te reinigen.” Ook deuren en vensters dicht houden in de omgeving van de brand wordt aangeraden.

Bij het blussen is een redelijke hoeveelheid mazout uit de tank samen met het bluswater in een nabijgelegen beek terechtgekomen. De brandweer damt deze af en probeert de milieuschade zoveel mogelijk te beperken. Een gespecialiseerde firma komt nog ter plaatse om het asbest te verwijderen.

Voor de buurtbewoners was er evenwel geen direct gevaar, er werd niemand geëvacueerd. Voor de buurtbewoners die eigen groenten kweken in de tuin, wordt aangeraden om groenten goed te spoelen vooraleer ze te consumeren. Als mensen asdeeltjes vinden in de tuin, wordt gevraagd om deze met handschoenen in een zak te doen, omdat er asbest kan aanwezig zijn in de deeltjes, en bij het brandbaar afval te deponeren.

Buurtbewoners die asbest deeltjes terugvinden in de tuin worden ook gevraagd te bellen naar 057 36 10 05. Dit gaat vooral om bewoners uit de Kapellemolen te Poperinge.

(JT/DB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.