Zultse Huiskamervertellingen gaan weer van start

Organisator Koen Demuynck. © JF
Redactie KW

Op donderdag 30 augustus gaat het vijfde seizoen van de huiskamervertellingen van start. Deze jubileumeditie nodigt uit tot een gesprek met organisator Koen Demuynck (57).

Al voor het vijfde jaar op rij stellen gastvrije Zultenaars hun woonkamer open voor een verteller en publiek. Een verteller is geen voorlezer of een voordrager, de vertelkunst is een genre apart, een genre dat vlot aansluit bij de Zultse toneelcultuur. Koen Demuynck is zelf verteller en vertoeft al lange tijd in de wereld van de vertelkunst.

“Soms worden de vertellingen ook muzikaal begeleid of op specifieke locatie gehouden”

“Zulte heeft een geschiedenis van toneel en verhalen vertellen, kijk maar naar Gaston Martens”, zegt Koen Demuynk. “De vertelkunst sluit daar perfect bij aan. Ik zit zelf al lange tijd in dat wereldje. Lang geleden was er eens een vertelfestival in het Kasteel te Lake, hier in Zulte. Daar heb ik het concept leren kennen.”

Van Stoel tot Stoel

“In Zulte is dit dan in eerste instantie uitgegroeid tot ‘Van Stoel Tot Stoel’, dat intussen een steunpunt geworden is voor de vertelkunst in Vlaanderen.”

Herwig Deweerdt stelde in 2015 zijn huiskamer open voor het grote publiek.
Herwig Deweerdt stelde in 2015 zijn huiskamer open voor het grote publiek.© GF

“Toen regelden wij echter een vertelevenement op de Gentse Feesten waar veertig vertellers tijdens de Feesten hun ding kwamen doen. Ik organiseer ook al tien jaar zomervertellingen in Langemark en Zonnebeke. Zo bouwde ik een netwerk op van vertellers.”

“Vijf jaar geleden kwam dan de brainstorm met de bibliotheek van Zulte om een vertelactiviteit op het getouw te zetten.”

“We zetten simpelweg een berichtje in het infoblad dat we op zoek waren naar mensen die hun huiskamer open wilden zetten voor een huiskamervertelling.”

“Daar kwam voldoende respons op en de eerste editie van de huiskamervertellingen was een feit. Afhankelijk van de locatie gaat het om een 30 à 40 plaatsen en die zijn meestal volzet”, gaat Koen verder.

Een glaasje achteraf

Er wordt ook altijd een glaasje voorzien achteraf. De gemeente zorgt hier ook voor financiële en logistieke steun, stoelen, glazen, …

Soms worden de vertellingen ook muzikaal begeleid of op een specifieke locatie gehouden. Een verteller met als thema ‘Haar’ lieten we vertellen in een kapsalon bijvoorbeeld.

Op deze manier creëren we vier keer per jaar een unieke ervaring voor een beperkt publiek en bijvoorbeeld Roeselare, waarvan ik afkomstig ben, is met een gelijkaardig concept begonnen.” (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier