Zorgeloos het strand op met elektrische rolstoel: “Comfortabelere beleving”

Bij wijze van proefproject huurt de stad één elektrische strandrolstoel voor dit badseizoen. © GF
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Elke zomervakantie maakt Nieuwpoort met het project Zon, Zee … Zorgeloos het strand maximaal toegankelijk voor mensen met een handicap of mobiliteitsprobleem. Dat gebeurde eerder al met gratis strandrolstoelen, maar nieuw in het aanbod is een elektrisch exemplaar. “Dit zal ongetwijfeld bij veel bezoekers in de smaak vallen.”

Onder de noemer Zon, Zee … Zorgeloos werken Stad Nieuwpoort en Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid, elke zomer samen om ook mensen met verminderde mobiliteit toegang tot het strand te geven.

De uitvalsbasis van Zon, Zee … Zorgeloos in Nieuwpoort-Bad is een volledig uitgeruste unit op de Zeedijk, vlak bij het Leopoldplein. Van hieruit kun je het strand op met één van de vier strandrolstoelen. Voor kinderen is er een aangepast exemplaar voorzien. Daarnaast kan er ook een Tiralo-zeerolstoel ontleend worden, waarmee men zich in het strandwater kan verplaatsen.

Het moet voor iedereen mogelijk zijn om het strand te ontdekken

Deze zomer wordt er een elektrische strandrolstoel aan het aanbod van Zon, Zee … Zorgeloos toegevoegd. De stad huurt bij wijze van proefproject één exemplaar bij Off The Road Wheelsystems uit Oosterhout. “Met Zon, Zee … Zorgeloos streven we ernaar om al wie hulp nodig heeft, bij te staan”, licht schepen van Toegankelijkheid Frans Lefevre toe. “Het moet immers voor iedereen mogelijk zijn om het strand te ontdekken. Naast reguliere strandrolstoelen pakken we daarom ook uit met een elektrisch exemplaar. Het garandeert een nog comfortabelere kustbeleving, zowel voor de persoon in de rolstoel als de begeleider die deze voortduwt. Ik twijfel er niet aan dat de elektrische rolstoel deze zomer bij veel van onze bezoekers in de smaak zal vallen. Hun feedback en het aantal ontleningen zullen bepalen of dit proefproject succesvol was en de komende badseizoenen een vervolg krijgt.”

De elektrische strandrolstoel kan tot en met donderdag 31 augustus 2023 dagelijks van 10.30 tot 18.30 uur ontleend worden bij de unit van Zon, Zee … Zorgeloos. Voor een bedrag van 10 euro kun je één uur het strand op.

De gewone strandrolstoelen zijn gratis te reserveren in de zomer, mits aanvraag op het nummer 0498 92 92 79. Jobstudenten ter plaatse helpen strandbezoekers om vlot van een gewone naar een strandrolstoel over te stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier