https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zo muzikale vader, zo muzikale zoon: Chris en Sam Claeys

Chris en Sam Claeys © Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

The Claeys Connection dendert deze zomer opnieuw door Brugge. Chris Claeys en zijn zoon Sam houden op zondagnamiddag 11 juli halt op de Burg. Op woensdag 19 augustus staan ze dan weer in bandformule geboekt aan ’t Gezelleke tijdens Klinkende Kroegen.

Toen Sam Claeys nauwelijks acht lentes telde, maakte hij gebruik van de zanginstallatie van zijn vader om zijn eerste noten te zingen. Chris Claeys (69) was jarenlang het boegbeeld van St. James, in de jaren 70 een van de bekendste bands in Brugge. De groep liet zich voorstaan op haar vuige bluesrock. Dit gezelschap zou in 1977 Woodland openen, de eerste editie van Rock Torhout. Rond zijn achttiende raakte Sam Claeys in de ban van de gitaar. Op een viersnarig, verkeerd gestemd exemplaar van een vriend leerde hij ‘A Forest’ van The Cure spelen.

Eigen covergroep

Vandaag maakt Claeys jr. (47) deel uit van Red Zebra, Der Klinke en PESCH en houdt hij er met The New Image zijn eigen covergroep op na. “Hoewel blues niet het waarmerk is van deze bands, ben ik er toch een hartstochtelijke liefhebber van”, bekent Sam Claeys.

“De liefde voor dat genre kreeg ik van mijn vader mee. Daar liggen zijn wortels en dit viel al te merken toen hij nog voor St. James als singer-songwriter het Brugse cafécircuit plat speelde. Tot op vandaag voedt mijn vader mijn muzikale smaak met nummers van bluesartiesten die ik dankzij hem leer kennen. Van John Mayall tot de blueslegenden die deze muziekstijl groot gemaakt hebben.”

“De liefde voor de blues kreeg ik van hem mee”

Sam Claeys is ook al jaren bestuurslid van de vzw Burgrock . Uitgerekend op dit festival groeide jaren geleden het idee om samen met zijn vader te beginnen optreden. “Het was Bart De Naegel van de Fuzzyopolis Studio in Sijsele die zich afvroeg wat ons tegenhield om met ons tweeën te beginnen optreden”, schetst Sam Claeys. “Ik had iets gedronken en zei meteen: goed idee”, lacht Chris Claeys.

Twee formules

Een week later volgde de eerste repetitie. Claeys senior had het repertoire bij elkaar gesprokkeld. Ondertussen heeft The Claeys Connection al menig concert- en festivalpodium aangedaan. “We vallen te boeken in twee formules”, geeft Chris Claeys mee.

“Als Sam en ik unplugged spelen, hellen we over naar pure blues. Bluesrock brengen we met de tweede formule, als groep. Dan mengen we akoestische met elektrisch versterkte songs. Met – jawel – Bart De Naegel als sologitarist en mijn jongste zoon Michiel (29) op drums. Michiel maakt trouwens ook deel uit van Nick Noel & The Red Rose Rogers (Calling Susan 2.0, nvdr) en de Gentse theatrale coverband Brika Bak. Van een Brugse muzikale familie gesproken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten